In de peilingen hadden we lang op 6 zetels gestaan, zelfs op de uitslagavond was er geen verandering bij de exitpoll. Donderdagmiddag zakten we ineens naar 4 zetels. Weinig mensen hadden het door, zelf de pers kwam er pas vrijdag ochtend achter. Omdat Nijmegen achterliep met het resultaat konden we pas echt vrijdag eind van middag ons gelukkig prijzen met vijf zetels. 

What happened? 👀

Ik ging echt voor 7 zetels in deze campagne en gezien de peilingen plus het vliegwiel-effect van de linkse wolk was de optie er wel. Het was natuurlijk erg ambitieus, zeker gezien onze enorme winst in 2019 van 3 naar 6 zetels. Helaas zijn er veel jongeren niet gaan stemmen en Volt heeft succesvol ook een deel van de jongere kiezers overtuigd. Er zal zeker hierover meer geanalyseerd worden de komende tijd bij GroenLinks, maar aan de inzet van onze kandidaten, campagneteam en bestuur lag het zeker niet. Erg blij ben ik dat we weer de grootste zijn geworden in Culemborg, Wageningen, Renkum, Arnhem en Nijmegen.

Sinds januari ben ik met de top 10 kandidaten overal in Gelderland voltijd aan de slag geweest om iedereen kennis te laten maken met ons en het GroenLinks programma Groen, Gezond en Gelukkig in Gelderland. 

Persoonlijk heb ik de huis aan huis - zaterdagen waar de groene pluim werd gegeven voor een bijzonder project erg leuk gevonden. De toekomst van Gelderland schilderen bij de ridders van Gelre samen met CDA en BBB vond ik een succesvolle vernieuwde manier om de politieke boodschap over te brengen naar de kiezer. Hier kan jij de uitzending terugkijken: https://www.gld.nl/tv/aflevering/ridders-van-gelre-cda-bbb-groenlinks/212740

Bij de vele thema-debatten, van wolf tot veren, en van landbouw tot klimaat, hebben we ons ingezet met alle argumenten voor een betere wereld. Radio, tv, kleine en grote zalen. Van Noord-Veluwe tot Rivierenland en de Achterhoek. Eigenlijk een spoedcursus Gelderse politiek en dus ook een goede basis voor de komende vier jaar.

Hoe nu verder?

BBB is de grootste partij geworden met 14 zetels en is daarmee de winnaar van de verkiezingen. Daarna komt VVD met 6 zetels en dan PvdA 5 zetels en GroenLinks 5 zetels. Wij zijn dus de 4e partij van in totaal 15 partijen. Met 5 zetels kunnen en willen we ook echt een verschil maken.