Door droogte, een klimaat-, stikstof en een Covidcrisis kreeg het originele coalitieakkoord gezelschap van nog een aantal pittige dossiers. Toch bleef er onverminderd aandacht voor de kerndoelen van de coalitie. Energietransitie, schoon vervoer, de landbouwtransitie en onze natuur kregen nog steeds de aandacht die ze verdienden. Toch zijn we er nog niet, veel van onze doelen vragen een lange adem, of zijn mede afhankelijk van andere actoren.

Voor de toekomst valt er dus nog veel te verbeteren. GroenLinks wil hiervoor qua financiële middelen kijken naar de situatie rond geblokkeerde reserves. Dat geld blijft nu vaak ongebruikt op de plank liggen en dat moet anders. Daarnaast maakt de partij zich zorgen om falende innovaties. Zo leek in de discussie omtrent emissiearme stallen innovatie een toverwoord, maar deze stallen bleken geen wondermiddel. Wij maken ons zorgen of innovatie soms geen uitstel betekent.

GroenLinks ziet echter ook kansen, zo willen wij bijzondere aandacht vragen voor de fietsveiligheid. We zien dat de ongelijkvloerse kruisingen van fietssnelwegen door de infrastructurele ontwikkelingen onder druk komen te staan. Fietsers kunnen bij nieuwe wegen dan niet meer via een brug over een autoweg, maar moeten de weg oversteken. De gedeputeerde heeft toegezegd dat mee te nemen in het lopende onderzoek naar gevaarlijke kruisingen. Verdere ontwikkeling van fietssnelwegen moedigt GroenLinks dan ook uiteraard aan.

Als laatste heeft de partij een motie mede ingediend over innovatief bouwen. Wij willen een impuls geven aan nieuwe vormen van bouwen die bewezen hebben te werken. Dit betekent voor GroenLinks dat we natuurinclusief willen gaan bouwen, met elektrisch aangedreven bouwmachines, houtbouw en sedum-daken.