We worden ontvangen bij de woonverenging Thedinghsweert. Met de toekomstige Tiels fractie bespreken we de stand van zaken en ontwikkelingen in het Openbaar Vervoer rond Tiel. Aansluitend krijgen we een rondleiding over Thedinghsweert. Verder brengen we samen met de Tielse fractie een bezoek aan mestverwerker Orgamebo en aan de omwonenden ervan. Vervolgens gaan we naar Kellen West,  de Waalkade en de binnenstad van Tiel en eindigen bij het cultuurcentrum Zinder.

 

Vanuit Tiel zijn Ünal Sözen, Maureen Klijn, Cees Anker, Patrick Schoots en Gert van Otterloo aanwezig. Later die dag zal Kaja Sariwating nog aansluiten.  Van de Statenfractie zijn naar Tiel gekomen, Joa Maouche, Paul Hofman-Fransen, Wouter Witteveen, Frans Brüning en Evert Vermeulen.

 

Thedinghsweert

De woonvereniging is gevestigd op een terrein van acht hectare. Het omvat een park, vijvers, weilanden en houtwallen. Er is een sportveld, een speeltuin en er zijn moestuinen. In de verschillende gebouwen bevinden zich achttien - geheel zelfstandige – wooneenheden. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke ruimtes zoals een werkplaats, fietsenstalling en bergzolder. Er is ook een grote zaal, een vergaderruimte, een algemene keuken en een atelier.

 

Op Thedinghsweert liggen de oudste flowforms van Nederland, aangelegd door studenten van de Warmonderhof. Ze bestaan uit! wee rijen betonnen ‘vloeivormen’ en een trap waar grond en oppervlaktewater overheen wordt geleid, ingebed en uitstromend in het landschap. Het wordt nu met een rietveld ingezet als waterzuiveringsinstallatie.

 

Orgamebo

Vanuit Thedinghsweert vertrekken we naar de omwonenden van de mestfabriek Orgamebo en we spreken daar met Karin Oosters en anderen. Zij ervaren overlast door Orgamebo wat betreft geur. Verder zijn zij ook bang voor fijnstof en ziektekiemen. Ook maken ze zich zorgen over de veiligheid. Onlangs is er nog een luchtwasser in de brand gevlogen (Knorhof) met rampzalige gevolgen.

 

Na het bezoek aan de omwonenden worden we door Willem Bos ontvangen op zijn bedrijf Orgamebo.

Willem Bos geeft aan dat hij op dit moment officieel nog een intensieve veehouderij met een mest- en fouragehandel als nevenactiviteit heeft. Maar de intensieve veehouderij is opgedoekt en de mest- en fouragehandel zijn hoofdzaak geworden. Hij is daar mee begonnen omdat er in Nederland grote behoefte is aan mestverwerking. Dat is een landelijke wens om de fosfaathuishouding op orde te krijgen.

Willem Bos geeft aan dat hij een vergunningsaanvraag ten behoeve van het omzetten van hun locatie van intensieve veehouderij naar het verwerken van mest naar hoogwaardige mineralen heeft aangevraagd. Als de plannen zijn goedgekeurd kunnen ze beginnen met het slopen van de oude gebouwen.  En het verder realiseren van de nieuwbouw zodat alle activiteiten inpandig worden afgehandeld en de lucht gezuiverd de installatie kan verlaten.

 

De Statenfractie zal nog nader onderzoek doen naar de huidige en toekomstige situatie.

 

Kellen-West

Cees Anker geeft een toelichting op locatie. Het is een nationaal landschap. In het gebied stroomt de Doode Linge met waardevolle stroomruggen. In 1990 is al eens geprobeerd om distributiebedrijf Hitachi hier te plaatsen door toenmalig B&W, maar dat is uiteindelijk niet toegestaan.

Nog altijd blijft de druk op Kellen West bestaan om het Nationaal Landschap daar aan te tasten. Nu weer met de affaire Dijkhuizen (olieboer, tankstation nu in Tiel bij de haven). Het College probeert nu de hoek bij de Verlengde Rivierenlandlaan en de Industrieweg in te pikken en om te zetten in een tankstation.

GroenLinks maakt zich zorgen over de verdere aantasting van waardevolle landschappen zijn. Steeds weer worden er stukjes en beetjes afgehaald van nationale landschappen.

 

Waalkade en binnenstad Tiel

De verplaatsing van het tankstation Dijkhuizen (nu nog kop Waalkade) vindt plaats met ondermeer de inzet van provinciale middelen. Doel van Dijkhuizen is om op de plaats van het tankstation een appartementencomplex neer te zetten. Verder gaan we kijken op de plek waar de aanleg van de nieuwe laad- en loswal moet komen en de inrichting van het gebied.

We gaan de binnenstad in en constateren veel leegstand in het winkelgebied.

 

Zinder

Als laatste brengen we en bezoek aan Zinder waar Cees Anker ons rondleidt.

Zinder is een cultuurcentrum in de gemeente Tiel. Het huisvest de openbare bibliotheek Rivierenland, het centrum voor de kunsten, de kunstuitleen en -expositieruimte, het poppodium, het toeristisch informatiepunt, het servicepunt amateurkunst en een café. De ondergrondse parkeergarage heeft ruimte voor bijna zeshonderd auto's. Samen met schouwburg en filmtheater Agnietenhof vormt het het "Cultuurbedrijf Tiel".