Het pallet Gelderse Maatregelen Stikstof is een mooi begin. Maar net als bij energietransitie moeten we ons realiseren dat dit een lange adem vergt en vele jaren gaat voordat we stikstof en ammoniak zover hebben teruggedrongen dat de kwetsbare natuur weer genoeg ruimte krijgt. Dat vereist vooral een transitie naar natuurinclusie landbouw, schone industrie en mobiliteit.
Al in de zomer vorig jaar werden er maatregelen afgesproken die moeten zorgen voor een dalende lijn in de stikstofuitstoot, een sterkere natuur en verduurzaming van alle sectoren (landbouw, industrie, bouw en mobiliteit). GroenLinks ziet een aantal belangrijke stappen die wij toejuichen, zoals
- Voor 2025 moet elke sector (landbouw, industrie, bouw en mobiliteit) 25% stikstofreductie bereiken.
- Overgangsgebieden. GroenLinks heeft er met succes op gehamerd dat er bufferzones moeten komen om de kwetsbare Natura 2000 gebieden heen.
- Stijging van natuur inclusief boeren van 7% naar 25 % in de overgangsgebieden
- Uitkopen van kalverhouderijen met de meeste impact op de natuur
Minder overtuigd zijn we van maatregelen zoals:
- Een grote bijdrage wordt verwacht van emissiearme stallen en andere technieken. Daar is in het verleden ook al veel in geïnvesteerd en de resultaten valt tegen. GroenLinks blijft erg sceptisch over dit onderdeel.
- Doelen die afhankelijk zijn van het Rijk en toch als een Gelderse maatregel wordt gezien; zoals de 25% reductie van de binnenscheepvaart.
Om scherp in de gaten te houden wat de resultaten zijn van de aanpak van het Gelderse pakket, zowel voor natuur als voor reductie in elke sector heeft GroenLinks in een motie gevraagd om een halfjaarlijkse rapportage aan de Staten. Op die manier kunnen we bijhouden wat precies de effecten zijn van de Gelderse Maatregelen Stikstof.
Statenlid Charlotte de Roo: “Als Staten moeten we in staat zijn om dit op de voet te volgen. Daarvoor is monitoring nodig, transparant, frequent en per sector. Want als het niet werkt of als het niet snel genoeg gaat, dan moeten we tijdig kunnen bijsturen.”
De motie werd met een brede meerderheid aangenomen.
Om onze natuur weer gezond te maken is meer nodig dan alleen stikstof aanpakken, denk ook aan aanpakken droogte, stoppen met gif spuiten en minder monocultuur, ook in onze bossen. Alle deze onderwerpen worden op dit moment besproken of zijn al omgezet in beleid. Minder gif gebruiken is o.a. door onze fractie geagendeerd.
De aanpak van stikstof is een voortdurend proces, wij zijn nog lang niet klaar. Het moet meer en het moet beter en dat ook nog zo snel mogelijk. Voor minder doen we het niet.