Burgers die samen een eigen windpark gerealiseerd hebben: een inspirerend voorbeeld. Fractievoorzitter Joa Maouche: "Een mooie bijdrage aan de sprong naar duurzame energie!"

Fractie GroenLinks Gelderland op bezoek bij WindPark Nijmegen Betuwe

Op 21 december is de Statenfractie van GroenLinks Gelderland op werkbezoek geweest bij het WindPark Nijmegen-Betuwe. Ze werden daar ontvangen door Pim de Ridder, windparkdirecteur.

Burgerinitiatief: Samen voor duurzame windenergie

WindpowerNijmegen: “Steek energie in eigen molens!” Zij willen laten zien dat ze samen voor windenergie kunnen zorgen via dit burgerinitiatief. De windmolens zijn eigendom van mensen, niet van een energiemaatschappij. Ze produceren hun eigen energie. Zo worden ze minder afhankelijk van grote, wereldwijd opererende marktpartijen en minder kwetsbaar voor ontwikkelingen die de energieprijs opstuwen.

Bijdrage aan een duurzame wereld

De coöperatie WindpowerNijmegen is opgericht in mei 2013. Zij hebben dit windpark gerealiseerd in Nijmegen-Noord, langs de snelweg A15. Daarmee leveren ze dicht bij huis een bijdrage aan een duurzame wereld. Leden kunnen meebeslissen binnen de coöperatie en investeren in het windpark. Daarnaast kunnen leden 100% groene stroom afnemen. Naar verwachting gaat het windpark met vijf windmolens energie opleveren voor 8.900 huishoudens. Dat is ongeveer de opbrengst van 59 voetbalvelden met zonnepanelen. Daarbij is de investering 3 keer zo laag. Op dit moment zijn vier windmolens gerealiseerd.

Communicatieprijs voor Windpark Nijmegen-Betuwe

De wervingscampagne voor Windpark Nijmegen-Betuwe heeft de Communicatieprijs Nijmegen gewonnen. Het resultaat en de integrale aanpak waren doorslaggevend. De campagne was zeer compleet, met een authentieke en innovatieve aanpak. Doelgroepen op alle niveaus werden bereikt. En met een tastbare resultaat, dat de eigen verwachtingen overtrof.

Wordt er rekening gehouden met overlast voor omwonenden?

Overlast voor omwonenden kan bestaan uit aantasting van het uitzicht, geluidhinder en slagschaduw en lichtschittering van de wieken. Voor Windpark Nijmegen-Betuwe zijn deze effecten in beeld gebracht in een Milieu Effect Rapport (MER). Het MER laat zien dat de overlast binnen de wettelijke grenzen blijft. Wanneer grenzen eventueel toch overschreden dreigen te worden voor een of enkele woningen, kunnen de windmolens worden teruggeregeld (waardoor ze minder hard draaien en minder geluid maken) of korte tijd worden stilgezet (ter voorkoming van slagschaduw op een huis). Verder krijgen de wieken een speciale coating om lichtschittering te beperken. Wat het uitzicht betreft: er is gekozen voor een lijnopstelling parallel aan Betuweroute en A15, in een verstedelijkend landschap. Maar met 150 meter tiphoogte worden de windmolens beeldbepalend, als het ware boven het landschap. Mooi of niet, het hoort de komende decennia bij een duurzame energie-landschap.

 

 

Vragen en antwoorden over overlast windturbines

Mogen windmolens dicht bij huizen worden geplaatst?

Een windturbine moet op voldoende afstand van huizen staan om overlast te voorkomen. De vuistregel is vier keer de masthoogte. In de praktijk houdt dit in dat een windmolen minimaal 300 meter van de dichtstbijzijnde huizen af staat.

Maakt een windmolen veel lawaai?

De draaiende rotorbladen en de bewegende delen van een windmolen, zoals de tandwielen, maken geluid. Dit geluid is niet constant en hangt af van de windsnelheid. Er zijn wettelijke normen voor de hoeveel geluid die windturbines mogen maken. Een windmolen staat minimaal 300 meter van de dichtstbijzijnde huizen. Op die afstand hoor je ongeveer evenveel geluid als van je koelkast.

Windmolens gevaarlijk voor vogels?

Windmolens zijn verantwoordelijk voor minder dan 1% van alle vogelslachtoffers. Uit een Canadese studie blijkt dat katten, botsingen met ramen in gebouwen en hoogspanningskabels meer dan 95% van alle vogelslachtoffers veroorzaken.

Hoe zit het met de slagschaduw?

Met slagschaduw wordt de schaduw bedoeld die de wieken van de molen kunnen veroorzaken. Dit doet zich vooral voor als de zon laag staat. Moderne windturbines met 3 wieken veroorzaken meestal weinig hinder door slagschaduw. In de wetgeving zijn voorschriften opgenomen om hinder door slagschaduw te beperken. Om overlast door slagschaduw tegen te gaan worden windturbines soms tijdelijk stilgezet.

Bron: https://www.natuurenmilieu.nl/themas/energie/projecten-energie/windener…