Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Wouter van Eck, lange tijd het gezicht van GroenLinks Nijmegen, keert terug in de actieve politiek. Hij staat nummer één op de kandidatenlijst van GroenLinks Gelderland.

Wouter is opgegroeid in de Achterhoek, in Ulft. “Na de middelbare school ben ik in Nijmegen beleidswetenschappen, zeg maar politicologie, gaan studeren. Dat was bijna een spoedcursus cynisme. Ik kreeg voorgeschoteld dat een politieke partij geen invloed heeft op de samenleving. Omdat ik actief was in de natuur- en milieubeweging, had ik daar toch een ander beeld van. Politieke besluitvorming doet er wel degelijk toe.” In de jaren ’90 van de vorige eeuw is Wouter lid geworden van GroenLinks. “Het was en is de enige partij die groen en sociaal combineert.” Na zijn studie heeft Wouter les gegeven aan de Radbouduniversiteit en is vervolgens acht jaar campagneleider geweest bij Milieudefensie in Amsterdam. In diezelfde periode is hij actief geweest in de gemeenteraad van Nijmegen. “Ik ben nu directeur bij FLORON, een stichting die zich inzet voor de bescherming van en onderzoek naar de Nederlandse wilde planten. FLORON is gevestigd in Nijmegen, een kwartier fietsen van mijn huis. Ik dacht een saai leven tegemoet te gaan. Zonder lange treinreizen en politiek. Maar afgelopen zomer werd ik zo boos door de kabinetsformatie dat ik besloot me weer met politiek te gaan bezig houden. Het kabinet schoffelt van alles onderuit wat zorgvuldig is opgebouwd, zoals natuur en cultuur. Dat kan ik niet van af de zijlijn zien gebeuren. Ik heb met kandidaat gesteld voor de Staten en werd tot mijn verrassing lijsttrekker.” Naast werk en politiek houdt Wouter zich bezig met lekker eten en drinken én ‘tuinieren’ op zijn landje in het buitengebied van Groesbeek. Op dat landje verrijzen een meanderende beek, boomgaard en nog veel meer landschapselementen.

Na de verkiezingen

Wouter wil met zijn fractie Gelderland groener en socialer maken. “De provincie gaat over het natuurbeleid dat het Rijk probeert af te breken. Natuurgebieden moeten met elkaar worden verbonden, verrommeling van het landschap dient te worden tegengegaan. We zullen als nieuwe fractie de provincie intrekken om wat daar gebeurt in het provinciehuis te brengen.” Het is spannend welke rol GroenLinks zal krijgen in de komende Statenperiode. Deelname aan het College van Gedeputeerde Staten sluit Wouter niet uit. “Maar we zullen niet meedoen om het meedoen. Wij blijven ons sterk maken voor het terugdringen van asfalt en het belangrijker maken van de rol van openbaar vervoer. De jeugdzorg gaat hoogstwaarschijnlijk van de provincies naar de gemeenten, met minder budget van het Rijk. De provincie moet financieel betrokken blijven bij de jeugdzorg, jongeren mogen niet de dupe worden van politieke besluitvorming. De provincie mag wat ons betreft blijven investeren in de Gelderse steden, vooral in zwakke wijken. Het provinciaal bestuur is daarentegen geen pinautomaat voor prestigeprojecten.”