Wordt 2013 een jaar waarin er in de provincie Gelderland weinig te beleven valt op het gebied van cultuur? Blijft het stil in Doetinchem waar de 20ste editie van het altijd druk bezochte Straatfestival BuitenGewoon zou plaatsvinden? Klinkt er geen klassiek muziek meer in kasteeltuinen en op buitenplaatsen omdat het is gedaan met de Kasteelconcerten? Heeft muziekgezelschap de ereprijs zijn laatste noten gespeeld?
Het dreigt zo maar te gebeuren. Op 7 november 2012 nemen Provinciale Staten van Gelderland een besluit over het Programma Cultuur en Erfgoed 2013-2016, met de titel Gelderland Cultuurprovincie! In deze programmaperiode is de provincie van plan miljoenen euro's uit te geven aan podiumkunsten, bibliotheken, archeologie, festivals en dergelijke. Het lijkt om forse bedragen te gaan, maar net als het Rijk bezuinigt ook de provincie fors op kunst en cultuur.
Zowel het Rijk als de provincie vinden dat de cultuursector minder afhankelijk moet worden van overheidssubsidies door 'ondernemender' te worden. Bijvoorbeeld door hogere entreeprijzen te heffen, sponsors aan zich te binden, samen te werken met het bedrijfsleven, enzovoort.
Veel mensen die in de cultuursector werken, zoals de organisatoren van festivals, doen dit al en zijn dus ondernemers. Festival BuitenGewoon, het Sprookjesfestival, muzikanten van de ereprijs en Kasteelconcerten, beeldend kunstenaars: ze zijn al jaren bezig minder afhankelijk te worden van overheidssubsidies. Je zou verwachten dat de provincie hun de kans zou bieden goed in te spelen op een situatie waarin ze op nóg minder financiële steun kunnen rekenen. En dat is niet gebeurd, zo blijkt uit reacties die bij Provinciale Statenleden zijn binnengekomen. Degenen die tot nu toe cultuursubsidies van de provincie krijgen zijn niet geïnformeerd over eventueel gewijzigde procedures en zijn in onzekerheid gehouden over het moment waarop ze subsidieaanvragen kunnen indienen.
Cultuurgedeputeerde Annemieke Traag heeft erkend dat de communicatie over het nieuwe cultuurbeleid niet goed is verlopen en heeft beloofd dat er alsnog subsidieverzoeken kunnen worden gedaan. Maar deze worden pas in mei 2013 al dan niet gehonoreerd. Veel te laat voor de organisatoren van Festival Buitengewoon dat eind juni plaatsvindt en waarvoor nu al artiesten moeten worden gecontracteerd. Ook veel te laat voor de muzikanten van de ereprijs en Kasteelconcerten die nú moeten afspreken waar zij volgend jaar spelen en wanneer.
Wie moet er nu 'ondernemender' worden: de provincie of de mensen die ervoor zorgen dat er in Gelderland valt te genieten van vele vormen van kunst en cultuur? We willen dat Gelderland in trek is bij een groeiend aantal recreanten en toeristen, waar de regionale economie van profiteert. Maar dan moet er wél wat leuks te doen zijn in onze provincie.
De provincie kan leren van de creatieve ondernemerszin van festivalorganisatoren, muzikanten, acteurs en muzikanten. Hun ondernemerskwaliteiten moeten we koesteren en stimuleren en niet afstraffen door onzekerheid te bieden. Dat doen we toch ook niet met andere ondernemers, zoals boeren en fabrikanten?