Maidenspeech Leonie Jorna, Provinciale Staten, Arnhem, 15 november 2023
“Voorzitter,
Dit is mijn eerste speech tijdens de Statenvergadering en ik wil daarom gebruik maken van dit moment om kort toe te lichten waarom ik hier namens GroenLinks sta. Zoals jullie vast hebben gezien sta ik hier in een andere vorm dan een half jaar geleden. Ik ben tussen de inauguratie en nu bevallen van een gezond kind.
Ik ben al jaren actief voor GroenLinks, maar nu merk ik dat mijn motivatie om mij in te zetten voor een schonere en groenere toekomst nog belangrijker is geworden. Het gaat niet alleen om ons, maar ook om toekomstige generaties, onze kinderen en kleinkinderen. Wat mij betreft zullen zij een schonere lucht inademen, nog meer genieten van al het moois in de natuur en zal er genoeg onvervuild drinkwater voor ze zijn.
Misschien moeten we daarvoor zelf wat inleveren, maar mijn vraag is, is dat erg? En krijgen we daar niet veel meer voor terug?
We leven in een tijd van overvloed, wat mij betreft kunnen wij ons best wat matigen, zodat anderen ook van al het moois kunnen genieten wat ons land en onze natuur te bieden hebben.
Dat geldt overigens niet alleen voor toekomstige generaties, maar ook voor onze medemens die het op dit moment minder goed heeft. Dat vraagt wel om keuzes te maken. Maar die keuzes zijn niet altijd zwart-wit, voor of tegen.
Ik vind dat er ruimte moet zijn voor nuance en dat we respect voor elkaar moeten hebben. Zo wordt vaak de mens tegenover de natuur gezet, maar wij zijn onderdeel van de natuur.
En daar wil ik een bruggetje slaan met het onderwerp dat we nu behandelen, namelijk de subsidieverordening. In het gemeenschappelijk landbouwbeleid wordt duidelijk een keuze gemaakt voor vergroening en kwaliteit in plaats van alleen de focus op kwantiteit waarvoor jarenlang is gekozen.
Gemeenschappelijk Landbouw Beleid NSP (Nationaal Strategisch Plan) subsidie
Zoals in de eerdere vergaderingen aangegeven, juichen wij het hoge ambitieniveau op gebied van biodiversiteit, milieu en klimaat in deze subsidieverordening van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid ten zeerste toe. Er komt naast een goed inkomen voor de boer meer geld beschikbaar voor doelstellingen gericht op vergroening, klimaatverandering, beheer en bescherming van natuurlijke hulpbronnen (bodem, water en lucht), biodiversiteit, bescherming van Habitats en landschappen.
Van belang is dat de beschikbare middelen terecht komen waar ze voor bedoeld zijn, namelijk bij de boer zodat deze zijn bedrijfsvoering kan vergroening. GroenLinks dient daarom mede namens de PvdA de motie “boereninkomen voorop bij GLB-NSP-subsidie” in zodat de netto toegevoegde waarde op de boerderij voorop staat.
De coalitie had tot onze verbazing andere prioriteiten en wilden onze motie niet steunen. Het college gaf aan dat de motie het beleid van het college ondersteunt, dus we zullen goed volgen of dit in de praktijk inderdaad zo uitpakt.