Op meerdere plekken in Nederland is er industrie die de leefomgeving vervuilt met chemicaliën. Ook hier in Gelderland hebben omwonenden last van uitstoot, vervuiling en daaruitvolgende gezondheidsproblemen. Het rapport “Industrie en omwonenden" van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) laat zien dat overheden tekortschieten in het beschermen van de gezondheid van omwonenden van grote bedrijven. Volgens het OVV staren zij zich nu vaak blind op het behalen van normen en regels.

Toetsing op gezondheidsrisico's gebeurt niet genoeg en overheden zetten nog niet alle instrumenten in om bestaande regels te handhaven. Er moet meer gebeuren, want voor omwonenden is het juist van belang dat we uitstoot terugdringen, en ons inzetten om verder te gaan dan de normen voorschrijven.

Dat betekent dat we niet pas moeten reageren als burgers aan de bel trekken, maar dat we naar hen moeten luisteren en proactief te werk moeten gaan om vervuilers aan te pakken. Wij zijn daarom blij om te horen dat de Gedeputeerde Staten uit gaat zoeken hoe ze proactiever de gezondheid voorop kunnen stellen in provinciaal beleid.

Gemeente Nijmegen heeft al een voorbeeld gegeven van hoe we te werk kunnen gaan. Daar kochten ze de asfaltcentrale APN op, die overlast veroorzaakte voor nabijgelegen wijken. Dit geeft ook inspiratie voor sommige andere uitstoters in onze provincie, ook al kan een kleinere gemeente dit niet alleen. Onze fractie vroeg het college of ze bereid zijn het voorbeeld te volgen en een overlast gevend bedrijf als Parenco in Renkum op te kopen.

GroenLinks vindt dat de Provincie aandacht en verantwoordelijkheid dient te hebben voor veilige en schone bedrijfsvoering ter bescherming van mensen, dieren en milieu. Iedereen moet toegang hebben tot schone lucht, schoon water, goed voedsel en een fijne leefomgeving. Wij zien een proactieve Provincie voor ons die beter beleid najaagt en de gezondheid van medewerkers, omwonenden, andere dieren, en natuur beschermt.