Het gaat om de volgende organisaties, bedrijven en initiatieven (op alfabetische volgorde):
Genomineerde 1: Volkstuin Vereniging Arnhem
Een blije volkstuinier heeft Volkstuin Vereniging Arnhem genomineerd voor het groene lintje. De Volkstuin Vereniging Arnhem zet zich in om haar leden te informeren en te motiveren om zo duurzaam mogelijk groenten te verbouwen. Het is een hele vakkundige club: ze geven cursussen over tuinbouw-technieken aan hun leden en geven serieuze opvolging aan de regels voor duurzaam tuinieren. Het resultaat hiervan is zowel een cadeautje aan de Arnhemmers als aan de insecten en vogels van de stad. De tuinen zien er prachtig uit, met veel groentes, fruit en bloemen: die zowel voor de mensen als voor de dieren gezond zijn!
Genomineerde 2: Ton van Meegen, Port Liner (Huissen)
Ton van Meegen is directeur van Port Liner, een bedrijf dat een elektrisch aangedreven binnenvaartschip heeft ontwikkeld voor het vervoer van containers (de E-PortLiner). Dit jaar laat het bedrijf twee 135-meterschepen bouwen, die voorzien worden van zogenaamde flowbatterijen. Niet alleen draagt het bedrijf daarmee bij aan vermindering van de CO2-uitstoot, maar ook aan een schonere lucht. In de regio Rivierenland zijn schepen verantwoordelijk voor de helft van de NOx-uitstoot en een kwart van al het fijnstof. Daarom is het belangrijk om juist in deze branche stappen te maken. Met de E-PortLiner zien we dat dat dus kan! De jury van het groene lintje prijst de lef en het doorzettingsvermogen van Ton van Meegen, als pionier in de duurzame binnenvaartsector.
Genomineerde 3: Piet Donkers, Dorpsmoestuin D’n Hof in Wamel (Land van Maas & Waal)
“Het is onwijs leuk en gezond om bij de dorpsmoestuin samen te tuinieren!” - aldus de indiener die Piet Donkers heeft genomineerd voor het Groene Lintje. Piet is voorzitter en initiatiefnemer van Dorpsmoestuin D’n Hof. Alles in deze tuin wordt zo biologisch mogelijk geteeld en de tuin draagt op een harmonieuze manier bij aan de lokale flora en fauna in het Land van Maas en Waal. Gevarieerde groenten, fruit en bloemsoorten zijn een mooie schakel in de habitat van bijvoorbeeld vlinders en vogels in de omgeving. Piet Donkers heeft een voorbeeldrol in de regio en deelt actief zijn kennis met andere geïnteresseerden. In de tuin worden rondleidingen, workshops en voorlichtingen gegeven aan allerlei gezelschappen, bijvoorbeeld schoolklassen.
Genomineerde 4: Ellen Willems, Ellens Klimaattocht
Ellen heeft voor De Gelderlander een wandeling met allerlei omwegen gemaakt door heel Gelderland. Zo heeft ze op een prachtige manier allerlei actuele klimaatproblemen in de provincie inzichtelijk en invoelbaar gemaakt. Ellen heeft het verhaal van klimaatverandering een verhaal van mensen gemaakt - en daarmee ook een verhaal van hoop. Op een hele laagdrempelige manier is ze gewoon gaan luisteren, gaan meedoen. Ze heeft journalistiek bedreven die een prachtige beeldende verhalen oplevert van mensen die zich inzetten voor een betere wereld. In een tijd van clickbait en snelle ophefnieuwtjes, heeft Ellen juist ‘slow journalistiek’ bedreven. Ze heeft met haar verhalen mensen weten te bereiken en te inspireren!
Genomineerde 5: Burgerboerderij de Patrijs, Laren (GLD)
Burgerboerderij de Patrijs is door Johannes Regelink en Joanne Malotaux opgezet. Ze zijn bezig om een traditioneel melkveebedrijf om te zetten naar een gemengd, natuurinclusief en agro-ecologisch bedrijf. Ze verkopen producten in ‘verslokalen’ waar klanten 24/7 producten kunnen aanschaffen. Ook bieden ze ‘kaasaandelen’ aan: de boerderij wil hun melk graag in Nederland houden en dat gaat op dit moment het makkelijkste via kaas. Doordat Johannes en Joanne de omgeving er steeds bij betrokken hebben is het draagvlak groot en werken er inmiddels veel vrijwilligers. De inzender van deze nominatie: “ik vind het heel fijn om lokale producten te kunnen kopen die met aandacht voor dier en milieu gemaakt zijn!”
Genomineerde 6: Wouter Jansen, DuurzaamBatenburg
Batenburg de eerste stad van het gas af! Dat is het doel van het burgerinitiatief DuurzaamBatenburg. Wouter Jansen en zijn companen zijn bezig met een collectieve duurzame oplossing voor de energie- en warmtevraag van het stadje, dat ongeveer 550 inwoners heeft. DuurzaamBatenburg heeft een vliegende start gemaakt een technische verkenning (met hulp van de gemeente) en informatieavonden. Alle bewoners worden betrokken via flyers, een eigen website, en via het huis-aan-huis rondgebrachte stadskrantje, ’t Groentje. Batenburg heeft een oude, monumentale historische kern, maar ook nieuwbouwwoningen. Daarom geeft DuurzaamBatenburg een geweldig voorbeeld voor hoe je een gevarieerde plaats kan voorzien van duurzame energie.
Op zaterdag 2 December werdt door de jury de winnaar bekendgemaakt. De uitreiking vond plaats in De Lommerd in Arnhem tijdens de Provinciale Ledenvergadering. De jury bestaande uit Floor de Man, Hennie Roorda en Stichting Noach, de winnaar uit 2022 maakt uit de genomineerden de winnaar 2023 bekend. De uiteindelijke winnaar van het groene lintje was genomineerde 4, Ellen Willems met "Ellens Klimaattocht"