Wat zijn PFAS? 
PFAS is een verzamelnaam voor diverse chemische stoffen die in veel producten gebruikt worden; van cosmetica tot aan pannen en kleding. De stoffen zijn bij producenten in trek, omdat PFAS water-, vet- en vuilafstotend zijn. Ze komen niet van nature voor in het milieu, maar komen er wel in terecht via de lucht of via het afvalwater van fabrieken die de stoffen gebruiken. Daarna belanden ze in je drinkwater, zwemwater of op je bord. Zo krijg je het zelf ook stukje bij beetje binnen, en daar kom je niet zomaar vanaf. De stoffen zijn nauwelijks afbreekbaar waardoor ze zich in je lichaam ophopen. Des te meer je in je lichaam hebt, des te slechter voor je gezondheid. Daarmee vormen ze een groot en blijvend gevaar. 

Vervuild zwemwater 
We zien de gevolgen van PFAS-vervuiling op steeds meer plekken. In recreatieplas het Blauwe Meer in Dinxperlo kan niet meer gezwommen worden, omdat er te veel PFAS in het water zit. Mensen kunnen de eieren van hun eigen kippen soms niet meer eten, omdat ze zichzelf daarmee vergiftigen. Daarnaast zitten de giftige stoffen ook in vis, brood, melk en veel meer.  

Bij de wortels aanpakken 
Om te voorkomen dat we een duik wagen in giftig water, doen waterschappen nu onderzoek naar de veiligheid van andere zwemplassen. En hoe zit dat met andere vergiftigde plekken? Er zijn er een hoop, ten minste 1700 in Nederland en ongetwijfeld nog veel meer. De provincie moet er alles aan doen om die locaties in beeld te brengen, hoe klein en ogenschijnlijk onschuldig dan ook. 

Toch blijft het dweilen met de PFAS-vervuilde waterkraan open. De enige manier om helemaal te voorkomen dat de stoffen hun weg naar ons milieu en ons lichaam vinden, is door te stoppen ze te gebruiken. Wij willen dat Gelderland samen met de andere provincies bij het rijk aandringt op een totaalverbod van PFAS.  

GroenLinks en PvdA willen niet gaan voor de makkelijke weg, en het zekere voor het onzekere nemen. De gezondheid van mens, andere dieren en onze natuur gaan voor. We willen dat de provincie daadkrachtig optreedt om een einde te maken aan PFAS.