Het plan voor 7 windturbines is door het college met flinterdunne argumentatie aangepast naar 5 windturbines. Dit college zet daarmee de rem op woningbouw, toekomstbestendige bedrijvigheid, en de energietransitie.
Oplossing voor netcongestie
Om toe te werken naar een klimaatneutrale samenleving, hebben we windenergie nodig. De regio Ermelo-Harderwijk heeft behoefte aan meer lokale opwek om nieuwe woningen en bedrijven aan te kunnen sluiten. Op dit moment wordt er veel zonne-energie opgewekt. Er moet daar windenergie aan worden toegevoegd, zodat we een betere zon-windbalans krijgen.
Nu is het zo, dat op de momenten dat de zon niet schijnt, we veel elektriciteit van ver moeten halen. Die elektriciteit gaat via het hoogspanningsnet en dat net is overbelast, de zogeheten netcongestie. De zeven molens dragen dus bij aan het ontlasten van het net en zijn een deel van de oplossing.
De samenleving wil deze windmolens
De steun voor zeven windturbines is groot. Een opsomming:
- Ondernemersvereniging VNO-NCW pleit voor zeven turbines, omdat er dan meer ruimte is voor bedrijvigheid in de regio.
- Netbeheerder Liander geeft aan dat zeven windturbines een gunstig effect hebben op de netcongestie.
- De turbines passen in de regionale energiestrategie (RES) waar alle gemeenteraden in de regio en onze Provinciale Staten mee hebben ingestemd. Het voldoet daarbij aan alle ook normen en voorwaarden die er aan windenergie gesteld zijn.
- Door onze eigen Gelderse ambtenaren wordt ook bevestigd dat het schrappen van de twee turbines ervoor zorgt dat er minder woningen gebouwd kunnen worden en dat dit voor hogere maatschappelijke kosten zorgt.
Twee molens minder
Ondanks brede steun uit de samenleving, besloot het college twee windmolens te schrappen. De argumenten zijn een dat 5 molens beter ingepast kunnen worden in het landschap en dat er lokaal meer draagvlak is voor vijf turbines. Die twee windmolens kunnen elders komen, vindt het college. GroenLinks vindt dit niet overtuigend omdat het niet te verwachten is dat die inpassing en draagvlak op andere plekken beter zijn.
Zeven is beter
Vijf windmolens komen er gelukkig wél, mede dankzij inzet uit de maatschappij. Toch lopen we door het schrappen van de twee windturbines een unieke kans mis. De doelen voor duurzame opwek in de Noord-Veluwe (de RES-doelen) zijn nu bijna onhaalbaar geworden. Niet alleen de energietransitie wordt geremd, maar ook de woningbouw en de bedrijvigheid in de regio.
De opgave voor windenergie wordt daarbij op het bord van andere gemeenten. De opgave voor windenergie wordt op het bord van andere gemeenten gelegd, en het college wil niet onderzoeken wat de gevolgen voor landschap en draagvlak zouden zijn door het verplaatsen naar andere locaties.
In het debat heeft GroenLinks, samen met andere progressieve partijen, geprobeerd het Gelders parlement te overtuigen om toch te kiezen voor zeven turbines. Wat wij zien is dat het bedrijfsleven, de lokale overheid en energieprofessionals de stap naar schone energie zetten, maar de Gelderse coalitie op de rem stapt.