Met stijgende spanningen op het wereldtoneel en oplopende zorgen over onze veiligheid ziet het kabinet noodzaak om de militaire capaciteiten op te schalen. Om die reden is het Ministerie van Defensie nu ook in Gelderland op zoek naar nieuwe locaties voor defensieterreinen, zoals één nieuw munitiedepot. Het ministerie heeft al enkele locaties op het oog voor deze opslagplaats en de opties worden nog afgewogen.  

Zorgen
Volgens het Ministerie van Defensie zijn defensieterreinen zoals dit munitiedepot nodig om de veiligheid te verzekeren, maar bij veel inwoners zorgt het ook voor ernstige onrust. Waar het komt is een belangrijke zaak, want de gevolgen voor wonen, werken, leven en recreëren in het omliggende gebied kunnen groot zijn. Een munitiedepot bij Rijswijk, een van de zoekgebieden, zou bijvoorbeeld betekenen dat tientallen woningen in de omgeving moeten verdwijnen. Ook scholen, wegen en sportclubs zullen dan plaats moeten maken voor het nieuwe munitiedepot.  

Terwijl Defensie de kaart afgaat voor nieuwe locaties, willen GroenLinks en PvdA dat bestaande defensieterreinen maximaal benut worden. Als inbreiding of uitbreiding van een bestaande locatie mogelijk is dan heeft dat de voorkeur. Ook moeten andere ruimteclaims, zoals woningbouw, omschakeling naar extensieve landbouw en natuurherstel, zorgvuldig afgewogen kunnen worden tegen de behoefte van Defensie.

Meer natuur via defensie?
Als er een terrein moet komen, dan ziet GroenLinks kansen om de natuur te versterken door nieuwe verbindingen te creëren. De provincie heeft de taak om 30% nieuwe natuur te realiseren, volgens de natuurherstelwet van de Europese Unie. Door het terrein aan de rand van bestaande Natura 2000-gebieden te plaatsen, kunnen we nieuwe verbindingen en nieuwe natuur realiseren. Om elk terrein is namelijk een bufferzone, waar geen andere activiteiten plaats mogen vinden: geen recreatie en geen landbouw. Zo krijgt de omliggende natuur de rust en tijd om te herstellen en aan te sterken.

Er zijn al defensieterreinen in Natura 2000-gebieden. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de natuurwaarden in dat gebied. Het rapport van Defensie over natuurwaarden op defensieterreinen geeft echter ook aan dat de biodiversiteit er nog niet op vooruit gaat. Defensie moet er werk van maken om de biodiversiteit te verbeteren. Met nieuwe verbindingen tussen natuurgebieden kunnen we dat realiseren.

Er gebeurt wel het een en ander op en rondom zo'n terrein, zoals het af- en aanrijden van munitie. Er moeten daarom strenge voorwaarden gesteld worden aan natuurbeheer: biodiversiteit moet erop vooruit gaan, natuurwaarden moeten omhoog en er moet rekening worden gehouden met broedseizoenen bij activiteiten in en rondom het terrein. Dat komt bovenop de wettelijke verplichtingen die er al zijn om natuur te beschermen en te laten floreren. Een mogelijke win-win-win: natuur gaat erop vooruit, inwoners ervaren beperkte negatieve gevolgen en Defensie krijgt haar munitiedepot. Sluit (nieuwe) natuurgebieden dus niet bij voorbaat uit als mogelijk zoekgebied, vragen wij aan het college.