Open en bloot, zonder afdekking, liggen de staalslakken in Spijk en Eerbeek. Die staalslakken bevatten veel giftige metalen. Wanneer die in aanraking komen met water, lekken ze de bodem in en komen in ze in het grondwater terecht. Omwonenden zijn terecht bezorgd. Hun gezondheid en die van hun omgeving staan op het spel.
Zowel in Spijk als in Eerbeek zien we de gevolgen van de verspreiding van giftige stoffen in het grondwater al. Zo mogen omwonenden hun eigen waterputten al niet meer gebruiken. Het grondwater zou daarvoor mogelijk al te veel verontreinigd zijn. Gemeenten Brummen en West-Betuwe en het waterschap Vallei&Veluwe hebben opgeroepen om snel oplossingen te vinden. Zij willen tempo. Ook in onze provincie vroegen insprekers van Natuurlijk Schoon Eerbeek en Natuurlijk Schoon Spijk namens omwonenden aandacht voor de problemen die staalslakken in Eerbeek en Spijk veroorzaken.
Recent zijn er meerdere bezoeken aan de locaties gepleegd door statenleden, gemeenteraden en de waterschappen. Ook de Staatssecretaris is op bezoek geweest en gaf aan samen te willen kijken naar mogelijke oplossingen “om te voorkomen dat het op deze manier verder gaat”. Een uitgelezen kans om werk te maken van het zoeken naar échte oplossingen om de staalslakken op te ruimen. Daarover stelden we vandaag mondelinge vragen tijdens de Statenvergadering.
Het College gaf aan de uitgestoken hand van de minister aan te nemen om het proces te versnellen. Om de milieuschade te beperken, worden de staalslakken in Eerbeek aan de zijkant afgedicht, vooruitlopend op een volledige afdekking in 2027. De gedeputeerde reageerde dat ze wil lobbyen om een garantiefonds op te zetten voor onvoorziene milieuschade bij toepassingen van circulaire materialen. Wij hopen dat dit oplossing biedt voor de staalslakken in Spijk. Zo moeten dit soort misstappen op de weg naar een circulaire economie, bij voortschrijdend inzicht, effectief opgeruimd kunnen worden.
Oplossingen kunnen voor ons en omwonenden niet snel genoeg komen. Het College zegt zelf ook tempo te willen maken. Wij blijven erop aandringen dat zij hiervoor versneld de handen uit de mouwen steken. Het welzijn van omwonenden en de omgeving moet voorop staan.