Gelderland zit op slot: de natuur herstelt onvoldoende, PAS-melders wachten nog altijd op een oplossing, en de bouw loopt tegen juridische grenzen aan. De stikstofuitstoot moet daarom snel omlaag. Alle sectoren moeten bijdragen, waaronder de landbouw. De grootste winst is te behalen door af te stappen van de intensieve veehouderij en over te schakelen op natuurinclusieve landbouw. Maar ook kleinere stappen zijn nodig om op korte termijn vooruitgang te boeken.

Meetsystemen kunnen hieraan bijdragen. Een aanzienlijk deel van de emissiereductie wordt bepaald door goed bedrijfsmanagement: bemesting, gewaskeuze, voersamenstelling, machineonderhoud en technologische innovaties spelen daarbij een cruciale rol. Het vakmanschap van de ondernemer is dus een belangrijke factor. Om te kunnen beoordelen of maatregelen het gewenste effect hebben, is het essentieel om deze zo nauwkeurig mogelijk te meten. Dit maakt tijdige bijsturing mogelijk en verhoogt de effectiviteit van stikstofreductie. 

Op dit moment zijn meetsystemen nog niet verplicht maar worden ze via pilots onderzocht. Wij maken ons zorgen dat wanneer ze verplicht worden dat ze alleen betaalbaar zullen zijn voor grote, kapitaalkrachtige bedrijven. Tegelijkertijd wordt de markt als te klein beschouwd om te investeren in onderzoek naar betaalbare technologie. Kleine ondernemers hebben niet de middelen om meetsystemen aan te schaffen of onderzoek te financieren. Daarom vinden wij dat er een taak ligt voor de overheid. Om deze technologie toegankelijk te maken, is een investering van twee keer zeven miljoen euro nodig. 

De landelijke bezuinigingen op het stikstoffonds vormen een rem op onderzoek en innovatie op dit gebied. GroenLinks en PvdA willen dat de overheid ingrijpt en helpt om deze cruciale investeringen mogelijk te maken. Zodat de kleine boer niet opnieuw de dupe wordt van nieuwe regelgeving in de stikstofaanpak.