Twee jaar geleden werd met de Provinciale Statenverkiezingen ons Gelderse parlement verkozen. Nu halverwege de bestuursperiode maken we de balans op: de Tussenbalans. Dat proces trappen we af met de startnotitie. Wat is er de afgelopen twee jaar bereikt en wat kan er nog waargemaakt worden? Het college legt de focus op drie thema's: stikstof, energie en de gemeenten.  

Een voortvarende stikstofaanpak is van groot belang om de natuur en biodiversiteit te herstellen en om onze provincie van het stikstofslot te krijgen. Eenmaal voorbij de stikstof impasse kunnen we door met bouwen aan een mooier Gelderland.  

Ook netcongestie is een drempel voor de ontwikkeling van de provincie. Er moet vaart gemaakt worden om onze RES (Regionale Energie Strategie) doelen te halen en om Gelderland te gaan voorzien van duurzame elektriciteit in een decentraal energienet.  

Dan onze gemeenten, die gaan zware financiële jaren tegemoet. 2026 is omgedoopt tot het ravijnjaar: dan zal de overheidssteun voor gemeenten drastisch dalen. Hierdoor komen lokale voorzieningen en de brede welvaart onder druk te staan.

Wij zijn blij met de zorg voor deze onderwerpen. Wat ons betreft verdienen lokale economie, klimaat, openbaar vervoer, de woningopgave en de eiwittransitie ook de broodnodige aandacht. Wij steunden daarom amendementen om die onderwerpen onder de aandacht te brengen in de startnotitie. Onze voorstellen voor klimaat en openbaar vervoer konden niet rekenen op een meerderheid, die zijn blijkbaar geen prioriteit. Ook onze roep om aandacht voor de eiwittransitie viel op dove oren. Dat terwijl de eiwittransitie een onmisbaar onderdeel is van een zelfvoorzienende provincie: kortere ketens, minder afhankelijkheid van import en efficiënt gebruik van land, water en energie maken ons weerbaarder. In deze onzekere tijden moeten we onze eigen boontjes kunnen doppen (ook letterlijk).

Door te sturen op brede welvaart werken we aan een gezonde en gelukkige samenleving. GroenLinks is van mening dat we de maatschappij echt en het meest helpen door oplossingen te vinden voor problemen op het gebied van milieu, klimaat, stikstof en energie. Daarmee bouwen we aan een toekomstbestendige, circulaire economie. Dat is de taak van de provincie en daar kunnen we hier in Gelderland écht wat mee.