De brand ontstond toen een rookgranaat van defensie tijdens een oefening in de kurkdroge natuur belandde. Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif spreekt van een “domme fout”. Op dit moment onderzoekt de Koninklijke Marechaussee of er sprake is van grove nalatigheid of verwijtbare schuld. 

Wat heeft de provincie gedaan om deze natuurbrand te voorkomen, en wat had de provincie achteraf nog meer had kunnen doen? Het is duidelijk dat Gelderland extra stappen moet nemen richting defensie om natuurbranden bij oefeningen in de toekomst te voorkomen. Het Gelders college is immers verantwoordelijk voor de bescherming van natuur en infrastructuur tegen natuurbranden. 

Door klimaatverandering zal de droogte in de natuur de komende jaren alleen maar toenemen. Alleen al dit voorjaar zijn er 114 natuurbranden gemeld in Nederland. De risico’s van grote natuurbranden nemen dus toe, wat risico’s oplevert voor omwonenden. Het is daarom zaak dat de provincie omwonenden goed informeert en voorbereidt en evacuatieplannen klaar heeft liggen voor mens en dier in het geval dat een grote natuurbrand zich weer zou voordoen. Vooral met de aanhoudende droogte is het van belang dat een vinger aan de pols gehouden wordt en overleg gepleegd wordt bij de oefeningen van defensie.

Natuurbranden als deze zijn te voorkomen als de juiste voorzorgsmaatregelen genomen worden. GroenLinks en Partij voor de Dieren willen dat de Provincie haar rol pakt om de natuur te beschermen tegen de risico's van defensie-oefeningen, en stelden vragen over deze tragische gebeurtenis.  

(Bron afbeelding: Armin de Breij / SPSMedia)