- Bezoek aan wetland Passewaaij met een rondleiding door Hans Heerdt. - Bespreking Omgevingsvisie met GroenLinks afdelingen uit Rivierenland en Wakker Biezenburg

Rondleiding wetland Passewaaij

Na de fractievergadering thuis bij Ünal trokken we naar wetland Passewaaij waar we een rondleiding kregen door Hans Heerdt. Wetland Passewaaij is een circa 40 hectare groot gebied dat ligt aan de rand van Tiel, in de uiterwaarden van de Waal tussen het Inundatiekanaal en de steenfabriek Zennewijnen (Korevaar). Naar aanleiding van het hoge water in 1995 is deze uiterwaard in 1996 opnieuw ingericht in het kader van het natuurontwikkelingsproject Fort Sint Andries. Noodzakelijke dijkverbetering bleek goed te combineren met de aanleg van ‘nieuwe natuur’. Door zand en klei uit de uiterwaard te gebruiken ontstonden een ‘strang’ (meestromende nevengeul), amfibiepoelen en moerassen. Dankzij het stromende water, kwel en begrazing heeft zich hier inmiddels een veelzijdig natuurgebied ontwikkeld. Het gebied is sterk onderhevig aan de schommelende waterstanden van de Waal. Er bevindt zich een oeverzwaluwwand en een visdiefkolonie. We wandelen en struinen door het gebied en genieten van de natuur, ondanks de kou en met name de snijdende wind.

Tegen 17.00 uur zijn we in de Stationsrestauratie in Tiel, de Bovenleiding, waar we een overleg met lokale GroenLinks afdelingen hebben. Daarbij zijn aanwezig, Claire Vaessen (GL Culemborg, fractievoorzitter en lijsttrekker), Miranda van der Klaauw (GL Culemborg, campagneleider), Hellen Sluiter-van der velden (GL Zaltbommel, fractievoorzitter), Harold Goessens (GL Culemborg, afdelingsvoorzitter). Later schuiven nog aan: Kees van Drunen (GL Maasdriel, raadslid), Gijsbert Smit (Gl Maasdriel, fractievoorzitter), Aad van Dijk (WandelnetNL, wandeloverleg Gelderland en GL-lid), Edith van Rijn, Jobbine Mol en Martin Scheffer (ecoloog, Wageningen Universiteit). De laatste drie zijn van Wakker Biezenburg.

Mieke Welschen geeft aan dat de Statenfractie probeert regelmatig werkbezoeken te brengen aan de lokale afdelingen, vaak in regionaal verband. De Statenfractie probeert daarbij alle afdelingen in de provincie minimaal éénmaal aan te doen in een zittingsperiode. Thema dat vandaag op de agenda staat, is de omgevingsvisie. 

Omgevingsvisie

Ünal Sözen schets kort de gang van zaken en de procedure met betrekking tot de omgevingsvisie. Hij geeft aan dat de regio’s, gemeenten en partners hun eerste reactie hebben gegeven op het werkdocument. Op 14 mei 2013 zijn de ontwerp-Omgevingsvisie en ontwerp-Omgevingsverordening, samen met de bijbehorende PlanMER en Passende Beoordeling door Gedeputeerde Staten vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. In de periode 21 mei tot 2 juli 2013 was het voor een ieder mogelijk zienswijzen in te dienen. Onder andere gemeenten, belangenverenigingen en particulieren hebben zienswijzen ingediend. In totaal zijn 519 zienswijzen ingediend, waaronder twee collectieve zienswijzen met meerdere ondertekenaars. Onduidelijk is hoe de inbreng van de gemeenten heeft plaatsgevonden. Lang niet altijd is dat via de gemeenteraad gegaan, daarom kun je vraagtekens stellen bij het democratisch gehalte van de gekozen procedure. De begeleidingswerkgroep vanuit de Staten heeft echter ook gezegd dat er een zestal hoorzittingen moeten komen waarin de mensen, gemeenten, organisaties hun zienswijzen onder het voetlicht kunnen brengen en een reactie kunnen geven op het commentaar van GS daarop.

In de structuurvisie werd voor Gelderland aangegeven waar wat en hoe ingevuld werd (een soort bestemmingsplan van Gelderland). Het geeft een compleet beeld van de invulling van Gelderland. De omgevingsvisie neemt de bestaande situaties van de structuurvisie over, maar nieuwe invullingen worden niet nu al vastgelegd maar dat gebeurt in samenspraak met gemeenten, organisaties en initiatiefnemers. In de oude structuurvisie werd veel vastgelegd. In de nieuwe omgevingsvisie zo min mogelijk. Gedeputeerde Staten zien het als een rollende agenda die ingevuld moet worden per regio op een moment dat er iets aan de orde is. Ünal geeft aan dat dan de waan van de dag regeert. De begeleidingswerkgroep vanuit de Staten heeft wel gevraagd om kaders aan te geven.

De provincie kiest er in deze Omgevingsvisie voor om vanuit twee hoofddoelen bij te dragen aan

gemeenschappelijke maatschappelijke opgaven. Deze zijn:

1. een duurzame economische structuur;

2. het borgen van de kwaliteit en veiligheid van onze leefomgeving.

Deze twee hoofddoelen benadrukken de rol en kerntaken van de provincie als middenbestuur. Zij beïnvloeden elkaar. Economische structuurversterking vraagt om een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Dat is een goede bereikbaarheid en voldoende vestigingsmogelijkheden. Het betekent ook een aantrekkelijke woon- en leefomgeving met de unieke kwaliteiten van natuur, water en landschap in Gelderland.

Het college heeft op 14 januari 2014 de Omgevingsvisie en Omgevingsverordening vastgesteld en aan de Staten aangeboden. Voor de invulling van de volgende fase, met daarin de hoorzittingen en de finale besluitvorming over de Omgevingsvisie en Omgevingsverordening is de Staten aan zet. Provinciale Staten zullen de Omgevingsvisie vermoedelijk in hun vergadering van 9 juli 2014 (commissie 14 mei) vaststellen en de Omgevingsverordening in die van 1 oktober (commissie 17 september). Hieraan voorafgaand vinden er in maart en april de hoorzittingen plaats. Zie voor de plannen: http://gelderland.planoview.nl/Conceptplannen/

Hoorzittingen over het Omgevingsvisie en Omgevingsverordening vinden plaats op de volgende maandag- en woensdagavonden, aanvang 19.00 uur.

Datum               regio                           locatie

24 maart           Stedendriehoek          Congrescentrum Fort Bronsbergen 25, Zutphen

31 maart           Achterhoek                 Zalencentrum ’t Witte Paard, Ruurloseweg 1, Zelhem

2 april               Noord Veluwe              Golden Tulip Heerlickheijd Statringlaan 1, Ermelo

7 april               Rivierenland                 Restaurant De Betuwe, Hoog Kellenseweg 7, Tiel

14 april             Food Valley                  Congrescerntrum De Reehorst, Bennekomseweg 24, Ede

16 april            Arnhem-Nijmegen         Huis der Provincie, Markt 11, Anhem

Ünal vraagt met klem nogmaals aan de lokale afdelingen om input te leveren voor de omgevingsvisie.(tot uiterlijk dinsdag 11 maart 2014 kunnen mensen zich hiervoor aanmelden als inspreker)

Hellen Sluiter geeft aan dat het hele proces van de advisering over de omgevingsvisie gegaan is via de regio (een niet gekozen orgaan) en amper via de diverse gemeenten en daardoor is het bijna niet mogelijk geweest om in te spreken bv. over de uitbreiding van Bedrijventerrein Poederoijen. Ünal geeft aan dat de provincie een onderzoek heeft lopen naar bedrijventerreinen in de regio.

Renske geeft aan dat wij ons vooral focussen op voorkomen grootschalige landbouw en ontbrekende schakels in de EHS en nodige verbindingszones. Zij vraagt of daar nog aanvullingen op zijn.

Ondertussen zijn aangeschoven:

Wakker Biezenburg: Edith van Rijn (bewoner), Jobbine Mol (bewoner) en Martin Scheffer (bewoner, ecoloog en medewerker van de Universiteit van Wageningen. Zij hebben ons al eerder uitgebreid geïnformeerd bij een werkbezoek aan de Biezenburg. Hun wens is dat de Biezenburg als zoeklocatie uit de omgevingsvisie geschrapt wordt. Argumenten daarvoor zijn:

·         Het tegengaan van een verdere verrommeling van het landschap

·         Geen noodzaak voor een nieuwe containerterminal

·         Nog voldoende capaciteit op de bestaande containerterminal op Medel

·         Eventueel tegenover Medel, aan de overkant van het kanaal op de locatie van de glasfabriek (daar is tevens een spoorbaan.

Voor de bewoners van de Biezenburg blijft het een onzekere situatie zolang de zoeklocatie Biezenburg in de plannen blijven staan.

Ünal Sözen geeft de data weer wanneer de hoorzittingen plaatsvinden. Die zijn op 24 en 31 maart en op 2, 7, 14 en 21 maart. Provinciale Staten zullen de Omgevingsvisie vermoedelijk in hun vergadering van 9 juli 2014 (commissie ROW op 14 mei) vaststellen en de Omgevingsverordening in die van 1 oktober (commissie ROW 17 september).

Inhoudelijk geeft hij aan dat de Biezenburg een wens van de regio Rivierenland is. Biezenburg kenmerkt zich door bundeling van vervoersstromen, maar ProRail heeft aangegeven dat een aantakking aan het spoor vanaf Biezenburg geen haalbare kaart is. GroenLinks wil geen locaties vastleggen in de omgevingsvisie.

Piet van Wijk geeft aan dat er een sterke lobby is door het bureau van Regio Rivierenland. Het bestuur daarvan is voor een ontwikkeling tot hotspot van de Biezenburg. Hij merkt daarbij op dat de glasfabriek ook de boot afhoudt voor een ontwikkeling daar. Verder geeft hij aan dat met name PvdA (Josan Meiers, Tiel) en CDA (Jan Jacob van Dijk, Culemborg) voorstander zijn van de hotspot Biezenburg. Lokaal is het echter anders gesteld. GroenLinks heeft gezegd geen logistieke hotspot in de Biezenburg te willen. Zij hebben het ook opgenomen in hun verkiezingsprogramma.

Wakker Biezenburg heeft alle provinciale fracties benaderd en die zeggen de Biezenburg als logistieke hotspot ook niet te willen. Verder hebben zij ook een zienswijze ingediend om de Biezenburg af te voeren als zoeklocatie in de omgevingsvisie.

Ünal doet een verzoek aan de lokale afdelingen om er een verkiezingsitem van te maken.

Verder is aangeschoven Aad van Dijk van WandelnetNL (Wandeloverleg Gelderland)(ook lid van  GroenLinks. Hij geeft aan dat er geen wandelroute is naar Tiel via de uiterwaarden vanwege de vele doorsnijdingen. Daar moeten er niet nog meer van komen. Laat de Biezenburg met rust. Hij pleit voor een wandelnetwerk zoals dat in Utrecht wordt vormgegeven in het beleid ‘Stad en Voet’. Mieke Welschen noemt het mensverbindingszones. Aad zegt dat de bewegwijzering een complete chaos is. Bij de fiets is dat opgelost door de fietsknooppunten. Dat komt er ook voor de wandelroutes. Hij vindt dat de provincie daar de regie bij moet nemen.

Ünal geeft aan dat het traject in deze vorm voor de omgevingsvisie erg ondemocratisch is verlopen. En bij de hoorzittingen kun je alleen inspreken als je een zienswijze hebt ingediend. De Statenfractie zal echter deze zaken meenemen in haar beraad over de omgevingsvisie. Hellen Sluiter geeft aan dat GroenLinks in de regio een gezamenlijke zienswijze heeft ingediend.

Om 21.20 uur sluit Mieke de bijeenkomst. Helaas is er voor de leden van de Staten geen tijd meer om nog na te borrelen. De lokale fracties doen dat nog wel.