• Waarom een herindeling?
  • Hoe komt de nieuwe gemeente aan haar naam?
  • De nieuwe MUG-gemeente in cijfers
  • GroenLinks in de MUG-gemeenten
  • GroenLinks Verkiezingsprogramma
  • GroenLinks kandidaten
  • Campagne-informatie

-----------------------------------------------

Campagne-oproep

De herindelingsverkiezing vindt op woensdag 19 november plaats. De lokale afdeling kan nog wel ondersteuning gebruiken voor hun verkiezingscampagne. Voor meer informatie kun je terecht bij hun campagneleider, Arjan Vernhout,

E-mail: a.vernhout@gmail.com

----------------------------------------------

Kijk hier voor nieuwsbrief in pdf-formaat

Per 1 januari 2015 gaan de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek (MUG) herindelen. Vanwege de herindeling mogen de inwoners van deze drie gemeente op woensdag 19 november 2014 naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Waarom een herindeling?

De herindeling is volgens de colleges van B&W van Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek nodig om de volgende redenen:           

  • De drie gemeenten vormen samen een krachtige en mooie, landelijke gemeente aan de oostflank van Nijmegen. De historische, demografische, sociaal-economische en geografische kenmerken zorgen voor onderlinge samenhang en een gemeenschappelijke identiteit.
  • Samen kan beter gebruik worden gemaakt van de sociale, culturele, ruimtelijke en economische kansen en mogelijkheden.
  • Het rijk schuift taken door naar gemeenten en bezuinigt op de budgetten daarvoor. De kwaliteit van uitvoering mag daar niet onder lijden. Daardoor wordt het voor gemeenten moeilijker om meer en ook ingewikkeldere taken toch goed uit te blijven voeren. Een herindeling zorgt voor een sterkere bestuurlijke en ambtelijke organisatie, waardoor de gemeente beter op deze ontwikkelingen kan inspelen en uitvoeringsproblemen in de toekomst kan voorkomen.
  • De bestuurskracht en de vitaliteit, die in deze tijd van onzekerheid en veranderingen nodig zijn om een gemeente op democratisch verantwoorde en krachtige manier te besturen, nemen door deze  herindeling toe.
  • De bestuurlijke drukte (het aantal bestuursorganen) neemt af, waardoor slagvaardiger kan worden opgetreden in het belang van het totale gebied van de drie gemeenten, maar ook van de regio. Alternatief: Eén gemeentebestuur dat 35000 inwoners vertegenwoordigt kan krachtiger en sneller optreden dan drie afzonderlijke. Dat is in het belang van het geheel van de drie huidige gemeenten, maar ook van de regio.
  • Het samenvoegen van de ambtelijke organisaties zorgt voor meer kwaliteit- en doelmatigheid, vermindering van de kwetsbaarheid en betere beheersing van de kosten.
  • Samen kan sterker worden geopereerd in de bestuurlijke verbanden die ontstaan na de centralisatie van taken van onder meer brandweer, politie en GGD/Veiligheidsregio.

Hoe komt de nieuwe gemeente aan haar naam?

Op 19 november wordt er een raadgevend referendum over de nieuwe gemeentenaam gehouden. Inwoners kunnen dan kiezen uit twee namen: Groesbeek of Berg en Dal. Op basis van de uitslag van het referendum bepaalt de nieuwe gemeenteraad na 1 januari 2015 definitief de naam van de nieuwe gemeente.

Deze definitief gekozen gemeentenaam gaat pas vanaf januari 2016 gelden. De wet schrijft namelijk voor dat een nieuwe gemeentenaam pas na een jaar ingevoerd mag worden. In de tussenliggende periode, van 1 januari 2015 tot januari 2016, draagt de nieuwe gemeente de naam 'gemeente Groesbeek'.

De nieuwe MUG-gemeente in cijfers

Met de samenvoeging van de drie gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek, ontstaat een nieuwe gemeente met een oppervlakte van 9.328 ha en 34.193 inwoners, verspreid over 12 dorpen. De gemeente wordt ten noorden begrensd door de  rivieren De Waal en de Rijn. Aan de oostzijde bevindt zich de Rijksgrens met Duitsland. Ten zuiden grenst de gemeente aan de Limburgse gemeenten Gennep en Mook en Middelaar en ten westen aan de gemeenten Heumen en Nijmegen. De directe nabijheid van de stad Nijmegen is belangrijk voor het sociale, maatschappelijke en economische leven.

Nieuwe gemeente, nieuwe cijfers. Hieronder wat statistieken:

  • De nieuwe gemeente heeft bijna 35.000 inwoners;

    Hiervan zijn er zo`n 27.000 kiesgerechtigd;
  • De oppervlakte van de nieuwe gemeente is 9.328 ha (93,28 km2);
  • Het aantal te verdelen raadszetels in de nieuwe gemeenteraad is 23;

    Op dit moment hebben de drie gemeenten samen 41 raadsleden;

Groesbeek heeft 3 lokale partijen, Ubbergen 2 en Millingen 1. Een overzicht van hoe deze partijen het vanaf 2002 doen t.o.v. de landelijke partijen staat hieronder.

GroenLinks in de MUG-gemeenten

En wat betreft het referendum over de nieuwe gemeentenaam: de voorkeur (stemadvies) van GroenLinks gaat uit naar de gemeentenaam Berg en Dal, maar uiteraard zal GroenLinks de uitslag van het referendum respecteren en dit ook in de nieuwe gemeenteraad kenbaar maken. Want het is uiteindelijk de nieuwe gemeenteraad die de keuze maakt over de toekomstige gemeentenaam (lees ook: De Romeinen kozen al voor Berg & Dal).

Maar wist je dat de Romeinen duizenden jaren geleden al kozen voor 'Berg en Dal'? Dat was niet alleen een kwestie van je hart volgen, maar ook je verstand gebruiken en het benutten en (h)erkennen van de eigenschappen en kwaliteiten van het landschap. En dat landschap bestaat in de nieuwe gemeente nu juist uit vlaktes, dalen en prachtige heuvels.

GroenLinks Verkiezingsprogramma

GroenLinks MUG heeft zich voor het programma laten leiden door de volgende uitgangspunten: eerlijk delen van zorg en werk, behoud van ons prachtige landschap, zorgen voor schone energie en duurzame technieken, iedereen doet mee naar vermogen en tot slot:  alle inwoners en kernen worden op een gelijkwaardige manier bejegend. Kortom, GroenLinks staat voor investeren in een duurzame samenleving en een veerkrachtige leefomgeving in de mooiste gemeente van Nederland.

In het verkiezingsprogramma zul je geen beloften aantreffen die veel geld kosten of die we niet waar kunnen maken. De crisis waar we nog steeds last van hebben, is niet uit het niets ontstaan. De crisis laat zien dat het anders moet: niet groter, maar kleiner; niet meer, maar beter. De eerste jaren zullen we bovendien hard nodig hebben om van de huidige drie gemeentes één nieuwe te maken. Dit houdt in dat we met onvoorziene zaken kunnen worden geconfronteerd en voor onverwachte keuzes gesteld worden.  Veel zaken en regelingen moeten op elkaar worden afgestemd en belastingen en subsidies moeten geharmoniseerd worden. Ook de zogenaamde transities op het terrein van zorg, jeugdzorg, inkomen en werk vraagt veel inzet en energie.

  • GroenLinks vindt de Zorg van zo’n groot belang, dat alle kosten die hiervoor gemaakt moeten worden, voorrang krijgen;
  • GroenLinks vindt dat de nieuwe gemeente meer focus legt op de uitvoering van het Duurzaamheidsprogramma met extra aandacht voor het stimuleren van een duurzame samenleving en een veerkrachtige leefomgeving;
  • In de komende periode zal er flink geïnvesteerd moeten worden om de inwoners te kunnen laten Participeren en om de werkgelegenheid te stimuleren. Er zal een steeds groter wordend beroep gedaan worden op zelfregie en mensen zullen ook steeds meer betrokken worden bij het te voeren beleid;
  • Het behoud en versterken van Natuur & Milieu voor een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving;
  • Investeren in Mobiliteit, met voorrang voor het langzame verkeer (fietsers en wandelaars) en duurzaam hoogwaardig openbaar vervoer en;
  • De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten en de vervuiler betaalt.

Wel is het goed om te beseffen dat een verkiezingsprogramma of een raadslid in de gemeenteraad op zichzelf geen garanties biedt voor verandering. Het zijn uiteindelijk de overtuigingen, waarden en ideeën die leiden tot het organiseren van wat maatschappelijk gezien van waarde is. Juist daarom is het afgelopen jaar veel energie en tijd geïnvesteerd om de overtuigingen en ideeën gezamenlijk te bespreken. Het GroenLinks verkiezingsprogramma 2015-2018 is te downloaden via: https://groesbeek.groenlinks.nl/nieuws/groenlinks-MUG.

Alles wat je aandacht geeft groeit! GroenLinks staat voor investeren in een duurzame samenleving en een veerkrachtige leefomgeving in de mooiste gemeente van Nederland. Dit is onze visie en op basis hiervan ondernemen wij actie en beïnvloeden wij de politieke agenda in de gemeente.

Een duurzame samenleving richt zich op ontwikkelingen die niet leiden tot een structurele en voortdurende toename van (1) het gebruik van grondstoffen die uit de aardkorst komen (zoals bijvoorbeeld aardolie), (2) natuurvreemde geproduceerde stoffen die door mensen in natuurlijke kringlopen worden gebracht, (3) fysieke aantasting van de ruimte voor natuurlijke kringlopen en in een duurzame samenleving (4) worden mensen niet onderworpen aan omstandigheden die hun vermogen om voor zichzelf te zorgen ondermijnen. Dit alles is noodzakelijk om voldoende levenskwaliteit voor onszelf en voor toekomstige generaties te realiseren.

GroenLinks kandidaten

1.Jo Coerwinkel is op dit moment raadslid voor de Gemeente Ubbergen. Hij is verkozen tot lijsttrekker GRV '14

"Sinds maart 2010 ben ik raadslid voor GroenLinks in de gemeenteraad van Ubbergen en samen met drie mensen van de PvdA vormen wij de grootste fractie. Ik ben erg blij met de herindeling van de gemeentes Millingen aan de Rijn, Groesbeek en Ubbergen die op 1 januari 2015 realiteit wordt, een groene gemeente in een prachtig landschap waar het goed wonen en werken is. GroenLinks is voor mij een partij die, in deze politiek moeilijke tijden, een stabiele factor vormt met een duidelijke visie op de samenleving: ruimte voor mensen, maar wel eerlijk delen; verantwoord omgaan met natuur en milieu; openstaan voor diversiteit want iedereen hoort erbij. GroenLinks betekent voor mij 'sociaal, groen en open'; in het land én in de gemeente."

Interview met Jo Coerwinkel door Wouter Witteveen

Klik hier voor het interview

2.Rona Vree is momenteel fractiemedewerkster bij GroenLinks Groesbeek. Zij staat tweede op de lijst GRV '14

"Na op heel wat plekken gewoond te hebben in binnen- en buitenland, woon ik sinds 2008 in Groesbeek. Sindsdien ben ik lid van GroenLinks omdat ik mij helemaal kan vinden in de idealen die deze partij heeft. Hier in Groesbeek heb ik het erg naar mijn zin, het is een prachtig dorp en dat moet zo blijven. Ook in de verre toekomst. Daarom denk ik dat het belangrijk is om goed op te letten bij de beslissingen die de gemeenteraad maakt. Daarbij heb ik enkele speerpunten; 

Ik wil mij graag inzetten voor een schoon dorp, dus geen zwerfvuil maar ook geen landbouwgif in de sloten. Zo veel mogelijk mensen op de fiets, te beginnen bij de jeugd op de basisscholen. Ook openbaar vervoer moet een goed alternatief zijn. Elke inwoner moet toegang hebben tot mogelijkheden van een gezonde leefstijl en gezonde voeding. En verder wil ik mij inzetten voor ondersteuning voor alle werkzoekenden, laag en hoog opgeleid, uitkeringsgerechtigden én nuggers (niet-uitkeringsgerechtigden). Ik denk dat er bijna geen mensen zijn die niet willen werken, daarom pleit ik voor een positieve benadering."

3.Florian Gödderz is commissielid (Gemeente Groesbeek) en secretaris GroenLinks Groesbeek – Hij staat als nummer drie op de lijst GRV '14

"Ik ben nieuw en fris in de Groesbeekse politiek. In mijn dagelijks leven bestudeer ik de Duits-Nederlandse betrekkingen op alle denkbare gebieden. Dit betekent vooral 'dingen op allerlei manieren bekijken' en 'mensen bij elkaar brengen'. Daarbij heb ik wel ambitie, maar blijf ik mede door mijn juridische achtergrond met beide voeten op de grond. Mijn speerpunten zijn het actief betrekken van jongeren in het politieke debat, het bevorderen van de duurzame toekomst en grensoverschrijdende contacten."

4.Alphons Klomberg is fractiemedewerker bij GroenLinks  en is kandidaat nummer 4 bij GRV '14.

“Zaken als onderlinge solidariteit en zorgen voor mensen die het niet zelf kunnen vind ik erg belangrijk. Dat neemt hij mee tijdens zijn werk in Afrikaanse landen (13 jaar), maar brengt hij ook in bij GroenLinks in Berg en Dal (of Groesbeek). Voor de toekomst, met alle taken, die naar gemeenten toekomen, is het erg belangrijk om de samenwerking met burgers en instellingen goed te regelen.

De vergroening van de economie, energiebesparing en duurzame energieproductie zijn voor hem belangrijke zaken voor een gezondere en veiliger toekomst. Hij wil graag kleinschalige initiatieven op dit terrein ondersteunen. De gemeente maakt minder beleid (en bedenken wat goed is voor de burgers) maar gaat samen met die burger en hun organisaties op zoek naar de beste en betaalbare oplossingen.

Zijn werkervaring ligt, behalve in Afrika, ook bij de gemeente Nijmegen (15 jaar), met name op het gebied van integratie van minderheden en emancipatie, onderwijs. Ook heeft hij ervaring met maatschappelijke vrijwilligersactiviteiten, zoals kindervakantiewerk, Amnesty International, als voetbaltrainer en penningmeester van de jeugdafdeling en was hij voorzitter van de Groesbeekse Jeugdraad.”

5.Gerard Zeegers is penningmeester GroenLinks Groesbeek en staat vijfde op de lijst GRV '14

Sinds 2007 woonachtig in Beek waar ik actief werd binnen het bestuur van GroenLinks. De afgelopen jaren ben ik regelmatig betrokken geweest bij fractievergaderingen van GroenLinks-PvdA Ubbergen. Belangrijkste speerpunten voor mij zijn: 

Natuur en milieu: ‘Voor mij is het van belang dat de drie gemeenten tot een gemeenschappelijke visie komen en plannen maken hoe we het grote natuur-landbouwgebied van de drie gemeenten gezamenlijk inrichten. Daarvoor moeten we veel overleggen met natuurorganisaties.

Als filmwetenschapper en journalist vind ik kunst en cultuur belangrijk. Tegenwoordig wordt dat te makkelijk weggezet als iets overbodigs waar je op kunt bezuinigen. Als vader van twee jonge kinderen heb ik extra aandacht voor het onderwijs, dat steeds meer onder druk komt te staan.

6.George Ketel is fractiemedewerker en kandidaat nummer 6 GRV '14

“Ik voel me zeer betrokken is bij sociaal-maatschappelijke ontwikkelen in de gemeente en wil graag de fractie ondersteunen op het gebied van duurzaamheid en financiën. Ook vind ik het belangrijk dat burgers hun recht kunnen halen.”

 

De kandidaten krijgen graag nog extra ondersteuning van GroenLinks-leden uit de regio bij het voeren van de GroenLinks-campagne. Duurzaamheid en duurzaam ondernemen is daarbij een van de belangrijkste speerpunten, aldus voorzitter Arjan Vernhout.

Voorzitter Arjan Vernhout over de lokale afdeling

Politiek is een prachtig middel om een bijdrage te leveren aan het creëren van een leefomgeving waarin wij zelf, onze naasten en toekomstige generaties graag willen en kunnen leven. Het gaat dan om de verbinding en de overtuigingen, waarden en ideeën die leiden tot het organiseren van wat maatschappelijk gezien van waarde is. Onder het motto "duurzaamheid moet je organiseren", heeft GroenLinks een voortrekkersrol als het gaat om bedrijven, organisaties en de inwoners van de gemeente duurzamer te laten leven, wonen en werken. Een fantastisch beeld voorbeeld is het initiatief tot het organiseren van een Duurzaamheidstop voor en door de ondernemers in de fuserende gemeenten. Op 27 oktober komen ruim 100 ondernemers bijeen om gezamenlijk invulling te geven aan duurzaam ondernemen. Ondernemingen en instellingen die open staan voor een gezamenlijke energietransitie kunnen zowel economische als maatschappelijke winst behalen als ze serieus werk maken van energiebesparing. Door de gehele bedrijfsvoering hierbij te betrekken ontstaan naast reductie van energieverbruik en CO2-uitstoot (klimaatverandering) ook vaak verbeteringen ten aanzien van grondstofverbruik, doorlooptijden en afvalstromen. Onder het motto 'duurzaamheid moet je organiseren', pleit GroenLinks dan ook voor het realiseren van substantiële energiebesparingen is een energieconvenant een effectief middel. Deelnemers aan het energieconvenant streven naar minimaal 20% reductie op energieverbruik, CO-2 uitstoot en waterverbruik in over een periode van vijf jaar. Verbinding tussen de deelnemers is cruciaal om zo gezamenlijk de doelstellingen te realiseren. Klimaatneutraal ondernemen zou het uiteindelijke doel kunnen zijn. Voor GroenLinks betekent dit initiatief veel aandacht in de media, zowel in de krant, als op de radio en op internet. Wethouders en raadsleden die meer willen weten over het hoe en wat kunnen contact opnemen met Arjan Vernhout.

“Winst is voor een bedrijf wat zuurstof is voor de mens. Als je er niet genoeg van hebt, sta je buitenspel. Maar als je denkt dat het leven om ademhalen gaat, dan heb je het echt mis.”

De Duurzaamheidstop is een val de in het oog springende voorbeelden van het politieke werk van de lokale afdeling en de fractie heeft veel ideeën die ze graag na de aankomende gemeenteraadsverkiezingen willen realiseren. En dat doen we op een voor GroenLinks kenmerkende manier: vrijmoedig, optimistisch, idealistisch, samen met anderen en gericht op resultaat. Wellicht zijn we dan in de nabije toekomst niet alleen de mooiste gemeente, maar ook de duurzaamste gemeente van Nederland!

Campagne-informatie

Wil je meer weten over de campagneactiviteiten dan is hun website verreweg de beste manier om op de hoogte te blijven. Hier is ook o.a. ook hun verkiezingsprogramma te vinden.

---------------------------------------------------------------------------

Campagne-oproep

De herindelingsverkiezing vindt op woensdag 19 november plaats. De lokale afdeling kan nog wel ondersteuning gebruiken voor hun verkiezingscampagne. Voor meer informatie kun je terecht bij hun campagneleider, Arjan Vernhout,

E-mail: a.vernhout@gmail.com

---------------------------------------------------------------------------

Wij willen interactie op gang brengen tussen afdelingen onderling en tussen de afdelingen en het provinciaal bestuur. Op de verschenen nieuwsbrieven is positief gereageerd maar het aantal bijdragen van de afdelingen valt vooralsnog tegen. Omdat deze nieuwsbrief vooral bedoeld is om elkaar te

informeren. Stuur stukken in die je in Interactief opgenomen wilt zien en waarmee je andere afdelingen wilt informeren. Stel je vragen en laat iedereen delen in je successen. Gebruik Interactief om elkaar op de hoogte te houden.

Hebben jullie ook een leuke actie gepland? Een gezellige bijeenkomst? Gebruik deze nieuwsbrief als reclamebord. Misschien kan er samenwerking ontstaan met een naburig afdeling of de provinciale afdeling en wellicht kun je een grotere opkomst verwachten. Dat is altijd positief!

Tot de volgende Interactief Gelderland!

Namens GroenLinks Gelderland,

Evert Vermeulen, bestuursmedewerker GroenLinks Gelderland

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

De ‘Interactief Gelderland’ is de nieuwsbrief die de Gelderse GroenLinks-afdelingen dichter bij elkaar moet brengen. De brief wordt verzorgd door het provinciale bestuur en bevat nieuws van provinciale zijde, maar vooral nieuws uit jullie eigen afdelingen. De nieuwsbrief is bestemd voor actieve leden binnen GroenLinks Provincie Gelderland en zal in eerste instantie verstuurd worden naar bestuursleden en campagneleiders van de afdelingen van GroenLinks in Gelderland en wethouders, raadsleden en leden van de steunfractie. Deze nieuwsbrief verschijnt eens in de twee maanden. De verschijningsdatum van Interactief Gelderland is elke laatste vrijdag van de maand. De deadline voor het aanleveren van stukken is twee dagen daarvoor dus op woensdag. De volgende verschijnt eind september

Contact: Evert Vermeulen, bestuursmedewerker GroenLinks Gelderland is bereikbaar op:

Vrijdag van 10.00 uur tot 14.00 uur

Tel: 026 - 359 94 58 of 06-48 123 668

E-mail: groenlinks@ps.gelderland.nl

Bezoekadres: Huis der Provincie, Kamer 0.16, Markt 11, 6811 CG Arnhem

Postadres: Postbus 9090, 6800 GX Arnhem

PS. Stuur kopij voor de volgende Interactief Gelderland naar groenlinks@ps.gelderland.nl

Deze nieuwsbrief is ook geplaatst op de provinciale website en is te lezen via de link “Interactief Gelderland” onder het kopje “Bestuur”.