Beleidsrekening:
- Beleidsrekening: in een oogopslag helder
- Bereikbaarheid: beter OV en fiets
- Cultuur: meer geld, minder economisch rendement
Omgevingsdiensten
- Beter inrichten processen
- Adviseren over energiebesparing en duurzamer opwekking
Volgens GroenLinks fractievoorzitter, Nelson Verheul, is nauwelijks te achterhalen of hetgeen in de beleidsrekening staat ook klopt met de gemaakte afspraken. De beleidsrekening is een verslag van de provincie waarin te vinden is waar geld aan besteed is in het vorige jaar. GroenLinks wil in een oogopslag kunnen zien of het geld dat de provincie heeft gereserveerd voor bijvoorbeeld fiets, cultuur of natuurprojecten, ook daadwerkelijk uitgegeven is hieraan. Het document is nu niet toegankelijk genoeg.
Beleidsrekening: in een oogopslag helder
De beleidsrekening wordt met het jaar beter en blijkbaar inzichtelijker, naar de mening van GroenLinks, moet het mogelijk zijn om de Staten sneller en beter inzicht te geven in wat de essentiële punten zijn in de beleidsrekening. Het moet mogelijk zijn om een beter vergelijk te kunnen maken in wat er is afgesproken in de begroting en wat daarvan is waargemaakt. Het moet mogelijk zijn om, vergelijkbaar met de infographic voor de begroting, een infographic te maken voor de beleidsrekening, of beter nog, een infographic waarin je in een oogopslag kunt zien, waar er over- en waar onderbesteding is geweest en wat wel en wat niet is gerealiseerd.
Bereikbaarheid: beter OV en fiets
Er is substantieel meer uitgegeven aan asfalt en een stuk minder aan openbaar vervoer en de fiets. Sterker nog, de bestedingen voor ov en de fiets blijven achter op wat er begroot was voor 2014.
Het budget voor HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) is al beperkt ten opzichte van de investeringen in asfalt. Het aantal busreizigers in Gelderland is gegroeid. GroenLinks verwacht dat dit kan betekenen dat er wellicht minder vaste lijnen hoeven te worden vervangen door het flexnet. Het vastnet en het flexnet zijn immers communicerende vaten.
Ook op het gebied van de fiets, constateert GroenLinks dat er minder is uitgegeven dan gepland. 3,7 miljoen voor subsidies voor fietsprojecten terwijl er 4 miljoen was begroot. Dat lijkt niet veel, maar is toch zeker 10% onderbesteding.
Cultuur: meer geld, minder economisch rendement
Cultuur is een ander heikel punt waar de afgelopen vier jaren veel om te doen is geweest, vooral door de, laten wij het ook hier zo noemen, economisering van de culturele sector. Meer marktwerking en zelfredzaamheid, meer bezuinigingen en dus minder subsidies. Alles moet en zal tegenwoordig economisch rendement hebben, zo ook cultuur. Het tenderen en bezuinigen op de culturele sector was een feit.
In vergelijking met de begroting 2013 heeft de cultuursector een enorme bezuiniging voor 2014 op zich af zien komen. Bezuinigen op het Gelderse culturele erfgoed is wat GroenLinks betreft niet meer verantwoord.
De noodkreet van februari dit jaar geeft aan dat vele culturele- en erfgoedinstellingen zich niet kunnen vinden in het nieuwe culturele ondernemerschap. GroenLinks vindt ook dat niet alles tegenwoordig economisch rendement moet hebben. Het kan gewoonweg niet altijd.
Omgevingsdiensten zijn de uitvoeringsorganisatie voor meerdere taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving voor gemeenten in de Provincie Gelderland. Ook zijn de Omgevingsdiensten voor deze overheden het aanspreekpunt voor milieuvraagstukken.
GroenLinks Statenlid, Joa Maouche, wil de afstand tussen de Omgevingsdiensten en Provinciale Staten verkleinen, zodat er betere sturing mogelijk is. Aan Gedeputeerde Staten wordt gevraagd met ideeën te komen, bijvoorbeeld een PS-lid in het bestuur?
Beter inrichten processen
Maouche vindt dat het proces van sturen en controleren bij de Omgevingsdiensten beter ingericht moet worden om zo de kwaliteit te verbeteren, zodat er ook recht gedaan wordt aan de belangrijke functie die de omgevingsdiensten vervullen voor een schone en veilige leefomgeving. Hij oppert het idee om een lid van Provinciale Staten als vertegenwoordiger in het bestuur van de omgevingsdiensten zitting te laten nemen.
Adviseren over energiebesparing en duurzamer opwekking
Inspecteurs van de omgevingsdienst zijn er niet alleen om te controleren of de vergunningen worden nageleefd, maar ook om, met kennis van zaken, advies te geven over zaken als energiebesparing en duurzame opwekking. Zij kunnen een vitale rol spelen in de uitvoering en handhaving van de wet milieubeheer, door bedrijven te wijzen op energiebesparingsmaatregelen die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden.