• GroenLinks is voor veilig fietsen en behoud bomen op N794
  • GroenLinks wil meer weten over de nieuwe dienstregeling OV Rivierenland 
  • GroenLinks wil geen hoogbouw Aviko
  • Groenlinks wil Gebiedsopgaven: duurzamer, groener, meer richten op natuurwaarden en betere bereikbaarheid met OV
  • Start- en kadernotitie Beleidskader Economie: werken aan een gezonde economie
  • Debatverzoek van GroenLinks over handhaven van de wet milieubeheer
  • Vragen GroenLinks over Warmtenet en risico lock-in

GroenLinks voor veilig fietsen en behoud bomen op N794

Woesdagavond 2 december besprak de commissie BOC de bezwaren van omwonenden en inwoners van Epe tegen de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de N794 Heerderweg waarvoor helaas rond de 600 bomen gekapt zullen moeten worden. Velen van hen voelen zich door de provincie slecht geïnformeerd over de plannen en vragen zich af of er geen alternatieve oplossingen of aanpassingen aan het huidige plan mogelijk zijn. GroenLinks Gelderland pikte deze signalen al op in september en stelde er tijdens een commissievergadering vragen over. Voor ons is (fiets)veiligheid van groot belang. Maar in het geval van de N794 vraagt GroenLinks Gelderland zich af of het huidige ontwerp voor het vrijliggend fietspad de optimale oplossing is. Het aantal bomen dat moet wijken voor het vrijliggend fietspad is wel erg groot. Wij pleiten voor aanpassingen aan het plan die voor een betere inpassing in de groene omgeving zorgen (zoals een minder recht fietspad om bomen heen, extra inspanningen om bomen die door de aanleg van het fietspad schade dreigen op te lopen te beschermen, en maatregelen die de snelheid van het wegverkeer kunnen beperken). Gelukkig heeft de gedeputeerde toegezegd om hierover met de Gemeente Epe in gesprek te gaan en voorlopig niet over te gaan tot bomenkap. Laten we de tijd nemen om samen tot een plan te komen waarvoor meer draagvlak is.

GroenLinks wil meer weten over de nieuwe dienstregeling OV Rivierenland 

Op 13 december aanstaande gaat overal in de provincie Gelderland de dienstregeling 2016 van het openbaar vervoer in. Op 16 november ontvingen de leden van de commissie BOC een mail van de Evert Hagen waarin hij zijn zorgen uit over de nieuwe dienstregeling van Arriva in het concessiegebied Achterhoek-Rivierenland. Zijn zorgen hebben specifiek betrekking op de frequentie van buslijn 45 Tiel-Wageningen vv. en de aansluitingen van deze buslijn op de treindienst Arnhem-Tiel. GS laten op woensdag 25 november aan de heer Hagen weten de dienstregelingswijzigingen verdedigbaar te vinden en dat bij dienstregelingswijzigingen onder andere het advies van het ROCOV wordt gevraagd. Hierbij noemt GS niet dat ook het ROCOV in adviezen van 29 juli jl. en 27 oktober jl. zorgen heeft geuit over de wijzigingen in dit gebied, meer specifiek over wijzigingen aan de lijnen 44 en 45 en aansluitingen van deze lijnen op het treinvervoer in het Rivierenland. Daarnaast hebben de colleges van B&W van Neder-Betuwe en Tiel aangegeven de provincie te vragen niet met de nieuwe dienstregeling akkoord te gaan.

GroenLinks heeft hier in de commissie BOC de volgende vragen gesteld:

  • Heeft GS kennis genomen van de adviezen van het ROCOV over de dienstregeling 2016 Rivierenland? Zo ja, wat is hiermee gedaan? Is GS in overleg getreden met ROCOV en Arriva? Zo ja, wat is hier uitgekomen?
  • Heeft GS kennis genomen van het voornemen van B&W van zowel Tiel als Neder-Betuwe om de Provincie Gelderland officieel te vragen de nieuwe dienstregeling niet goed te keuren en hoe beoordeelt u dat?
  • Zijn er nog mogelijkheden om de dienstregeling 2016 zo aan te passen dat de knelpunten die door de heer Hagen, het ROCOV en B&W van Tiel en Neder-Betuwe zijn aangekaart (deels) weg te nemen?

Geen hoogbouw Aviko

In Steenbergen dreigt een vrieshuis door Aviko te worden gebouwd met een hoogte van ruim 35 meter op een relatief klein bedrijventerrein in een landelijke omgeving. De burgers zijn onvoldoende betrokken en geïnformeerd over de plannen van dit bedrijf. Op initiatief van GroenLinks is hierover een debat gevoerd. Vraag was welke rol de provincie hierin heeft en wat er nog gedaan kan worden om de wensen van de omgeving, bedrijf en gemeente meer in balans te brengen. Maar ook met de principiële vraag: moeten we als provincie niet serieus kijken of we beleid kunnen formuleren om randvoorwaarden te formuleren voor bouwen in de hoogte in het landelijk gebied. De gedeputeerde heeft toegezegd serieus met de gemeente en het bedrijf in overleg te gaan. Ze verwacht van het bedrijf een alternatief plan.

Gebiedsopgaven: duurzamer, groener, meer richten op natuurwaarden en betere bereikbaarheid met OV

Met behulp van de lokale GroenLinks fracties is reactie gegeven op het voorstel van GS voor nadere invulling van de zes gebiedsopgaven. Deze opgaven komen voort uit het co-creatie proces van de omgevingsvisie. In het algemeen kunnen de GroenLinks fracties zich vinden in het voorstel. Wel heeft GroenLinks de volgende opmerkingen geplaatst:

  • Zorg bij GroenLinks om de bereikbaarheid, met name achterhoek, op het gebied van OV vervoer, breedband
  • GroenLinks wil steun voor Clean Tech. Het biedt ondernemers/gemeenten de mogelijkheid om vragen te stellen over groen en duurzaam en ook samenwerking te vinden voor uitvoering van plannen. Er is kennis, durf en enthousiasme aanwezig
  • GroenLinks ziet wegen zoals de A1 niet `als drager van ontwikkelingen'. Anno 2015 moeten er creatievere en andere dragers zijn.
  • GroenLinks wil meer aandacht voor het buitengebied
  • Logistiek is wat GroenLinks betreft geen speerpunt.
  • GroenLinks maakt zich zorgen over de ontwikkelingen rond de Railterminal Valburg. Overslag van weg op spoor steunen wij, maar we plaatsen nog steeds kanttekening bij de nut en noodzaak van Railterminal bij Valburg. Tevens mag dit niet de deur open zetten voor nieuwe bedrijventerreinen daaromheen.
  • Veluwe op 1. Lijkt vooral gefocust op "meer toeristen naar de Veluwe". GroenLinks wil meer aandacht voor de andere `waarden' van de Veluwe voor Nederland namelijk rust, stilte en natuurlijke schoonheid.

Start- en kadernotitie Beleidskader Economie: werken aan een gezonde economie

Gedeputeerde Staten kwam met een startnotitie voor een nieuw beleidskader economie in Gelderland. Titel: ‘Werken aan een gezonde economie’. Twee vragen staan centraal in deze startnotitie: 1. Doen we nog steeds de goede dingen en 2. Doen we deze dingen goed? Als dergelijke vragen centraal staan in een startnotitie, dan verwacht je een kritische bespiegeling op het beleid dat tot nog toe gevoerd werd. Niets is minder waar. Dit is jammer, omdat de lessen uit het verleden (neo-liberaal beleid) kunnen helpen om in de toekomst niet dezelfde fouten te maken. De ambitie van GS is om te werken aan een gezonde economie. Een gezonde economie wordt gedefinieerd als: ‘Een economie waarin werk wordt gecreëerd voor de inwoners van Gelderland en die gebaseerd is op een duurzaam economisch systeem.’ GroenLinks vind dit een mooie ambitie, maar vraagt zich wel sterk af waarom GS er niet voor gekozen heeft om te definiëren wat zij onder een duurzaam economisch systeem verstaat.

GroenLinks heeft tijdens de bespreking in de commissie de volgende zaken aan GS meegegeven:

  • Zorg dat de kritische reflectie op het gevoerde beleid alsnog komt.
  • GroenLinks is blij dat GS erkent dat er geen directe link bestaat tussen economische groei en banencreatie. Door de groei van de arbeidsproductiviteit groeit het Bbp, maar niet de lonen en zeker niet het aantal banen.
  • GroenLinks is blij met de ambitie om de discrepantie tussen de beroepen waar vacatures zijn en de competenties van mensen die aan de kant staan weg te nemen.
  • We zijn blij dat er in de startnotitie geconcludeerd wordt dat er een toenemend besef is dat grondstoffen eindig zijn en dat klimaatverandering serieuze consequenties heeft. Hoewel we dit natuurlijk al weten sinds de jaren 70 (zie Bruntland rapport, etc.).
  • GroenLinks wil dat GS definieert wat een duurzaam economisch systeem betekend, pas dan kunnen we zien of de ambitie: ‘een gezonde economie’ meer is dan een holle frase.
  • GroenLinks wil dat GS concrete indicatoren maakt van duurzaamheid en klimaat, welke de basis moeten worden van een nieuw Gelders economisch beleid.

Kortom, mooie startnotitie, maar nu moet nog blijken dat als het concreet gemaakt wordt ook nog echt iets voorstelt en niet gewoon een voortzetting betekent van het huidige neoliberale beleid.

Debatverzoek van GroenLinks over handhaven van de wet milieubeheer

De afgelopen 7 jaar zijn veel bedrijven de dans ontsprongen, de wet milieubeheer stelt alle investeringen m.b.t. energiebesparing die men binnen 5 jaar (!) terug kan verdienen verplicht. Dit zijn zaken als bijvoorbeeld glazen deuren voor de koeling in de supermarkt.

Deze wet is de afgelopen jaren nauwelijks gehandhaafd (want crisis). Nu zijn we bijna uit de crisis, en is het zaak om eindelijk werk te maken van de handhaving. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) heeft eerder in ‘Gelderland live’ al aangegeven dat hij de bedrijven, waar de provincie voor verantwoordelijk is, nu ook echt gaat houden aan die wet. Het zal tijd worden.

GroenLinks heeft tijdens het debat een toezegging gekregen van de gedeputeerde dat hij ook bij het IPO (koepel van provincies) en VNG (koepel van gemeentes) zal gaan lobbyen voor meer actie. De gedeputeerde wilde helaas niet zo ver gaan om gemeentes op te roepen de wet ook te handhaven.

Subsidieverzoeken SolarPark Bronckhorst en alginaat productie.

Gedeputeerde Staten stellen voor subsidie van in totaal bijna 1 miljoen euro te verstrekken aan twee projecten in het kader van de energietransitie. Hoewel GroenLinks een groot voorstander is van het sterker aanjagen van de transitie, zijn er een aantal kanttekeningen:

  • Er mist een afwegingskader; waarom deze projecten wel en andere projecten niet?
  • We wachten met spanning op de voorstellen van het Gelders Energie Akkoord in het voorjaar; waarom niet wachten? We lijken nu het budget al te beperken!
  • Zonder, maar zeker mét SDE-gelden is de business case van een PV-veld al sluitend. Het Solarpark is een op zich staand project, niet opschaalbaar én geen gesloten business case (veel subsidie). De gevraagde subsidie wordt gebruikt voor de aanleg van het park (bomen/grondverzet). Prima, zeker als alternatief voor het bedrijventerrein, maar niet uit de energietransitiegelden. We gaan daarom ook voorstellen/verzoeken het budget hiervoor te halen uit de bijpassende kerntaak 5 (regionale economie).

De gedeputeerde geeft in zijn antwoord aan dat de gelden voor deze twee projecten nog gehaald worden uit het laatste beetje budget van de vorige coalitieperiode. Het heeft geen invloed op het bedrag dat eventueel gereserveerd wordt voor het Gelders Energie Akkoord.

Aangezien het geld uit de vorige periode anders terugstroomt naar de algemene reserve, zal GroenLinks, ondanks de kanttekeningen, de voorstellen steunen.

Vragen GroenLinks over Warmtenet en risico lock-in

Recent is mede namens de provincie Gelderland aan minister Kamp een plan aangeboden waarin wordt ingezet op uitbreiding van het warmtenet. Doel is dat over 20 jaar honderdduizenden woningen in Gelderland zijn aangesloten op dit warmtenet. Het warmtenet gaat uit van het gebruik van residuele energie van industrie of conventionele verbrandingscentrales. Zodoende is voor verdere toepassing van het warmtenet per definitie een grootschalige vorm van deze industrie of centrales vereist. Hierdoor is verder ontwikkeling van een warmtenet mogelijk in strijd met het reduceren van afval en energiegebruik. Gedeputeerde van Dijk heeft eerder in de commissie aangegeven een dergelijke ‘lock-in’ als grootste risico op dit dossier te zien. GroenLinks wil weten hoe het college ervoor gaat zorgen dat dit onderdeel van de energietransitie geen fuik wordt? Hoe wordt voorkomen dat niet-energiezuinige industrie of conventionele verbrandingscentrales langer in functie worden gehouden dan strikt nodig?

Gedeputeerde geeft aan dat hij het risico herkent, maar momenteel geen oplossing daarvoor ziet. Wel geeft hij aan dat het benoemen van dit risico en bewustwording daarvan een belangrijke eerste stap is.

GroenLinks Gelderland zal in 2016 dit thema verder gaan oppakken.