Een debat dat momenteel gaande is in de provincie Gelderland is hoe we omgaan met de intensieve niet grondgebonden veeteelt. Het voorstel wat er ligt, is dat intensieve veeteeltbedrijven extra groei boven op hun 1 of 1.5 hectare bouwblok mogen verdienen door 8% van de investering in te zetten voor bovenwettelijke plussen op het gebied van milieu, dierenwelzijn, volksgezondheid en ruimtelijke kwaliteit. Het uiteindelijke doel dat wordt beschreven in het voorstel van Gedeputeerde Staten luid: “Een concurrerende veehouderij die goed is voor mens en dier en omgeving, die bijdraagt aan een vitaal en leefbaar platteland en die steunt op een breed maatschappelijk draagvlak.”

GroenLinks onderschrijft dit doel volledig, maar is het alleen volstrekt oneens met het idee dat dit doel bereikt kan worden met een verdere intensivering van de veeteelt.

Een duurzame veehouderij is op zich al lastig als we in termen denken van gesloten kringlopen. Soja importeren uit Brazilië als voeding voor de dieren is onwenselijk. Die soja moet hier geproduceerd worden, liefst op eigen grond, of anders in de regio. Als kwaliteit centraal staat, betekent dit, dat kwantiteit wordt losgelaten. Kiezen voor een extensieve vorm van veeteelt die concurreert op kwaliteit in plaats van de laagste prijs op de wereldmarkt. Acceptatie en lokaal draagvlak bereiken we door een kleinschaliger veeteelt, met minder risico’s, minder overlast en minder negatieve gevolgen voor het milieu, klimaat, natuur en landschap. Een vitaal platteland bereiken we door aandacht voor familiebedrijven. Het is onverstandig om groei van de intensieve veehouderij toe te staan in Gelderland. In Noord-Brabant zijn juist maatregelen genomen om dit tegen te gaan. Grotere dieraantallen per bedrijf geeft een grotere kans op dierziekten. Grotere aantallen dieren verhogen de emissie van voor de gezondheid schadelijke stoffen, zoals geur en fijnstof.

GroenLinks staat voor de volgende maatregelen:

  • Hou vast aan de bouwblokmaten van 1 a 1.5 ha.
  • Maak volksgezondheid een keiharde eis.
  • Zorg voor een gelijk speelveld tussen ondernemer en omwonenden en andere belanghebbenden bij de dialoog. Maak specialistisch advies bereikbaar voor omwonenden.
  • Laat de “grondgebonden” intensieve melkveehouderij ook onder het beleid vallen.
  • Neem ook andere dan agrarische ontwikkelingen in het buitengebied mee in het beleid.
  • Zorg voor een hard plafond voor het aantal dieren in Gelderland, zodat ook bij het eventueel afschaffen van de dierenrechten in 2018 er geen onwenselijke groeispurt van de veeteelt ontstaat.
  • Kies voor een extensieve veeteelt die concurreert op kwaliteit en bijdraagt aan meer biodiversiteit, minder emissies en een mooier landschap.

Breed maatschappelijk draagvlak ontstaat als serieus werk gemaakt wordt van de zorgen rond de intensieve veeteelt. Is een megastal met duizenden dieren goed voor mens, dier en omgeving? Volgens GroenLinks is dit onmogelijk. Inzetten op extensieve veeteelt, die perfect past in het landschap heeft juist toegevoegde waarde voor natuur, milieu en biodiversiteit. Daar ligt de focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit.