Het openbaar vervoer in Gelderland gaat veranderen. Waar het dunbevolkt is, wordt het OV meer vraaggestuurd. Het ‘flexnet’ noemt de provincie het. Denk aan belbussen, zelfrijdende auto’s en deelauto’s. Dit flexnet bestaat dan naast het ‘vastnet’ (regionale spoorlijnen en busverbindingen) en het ‘stadsnet’ (stadsbussen in de grotere steden). We zitten negen maanden voor de invoering van de eerste fase van dit nieuwe systeem en er is nog veel onduidelijk. Wouter Witteveen, fractievolger en lid van de commissie Bereikbaarheid, Openbaar Vervoer en Cultuur (BOC), verwoordt de zorgen én de visie van GroenLinks in deze kwestie.
Wouter: “De statenbrief ‘Uitwerking OV-visie 2020’ neemt die onduidelijkheid nauwelijks weg. Afgelopen woensdag 23 maart werd de brief bovendien van de agenda gehaald van de commissievergadering. Terwijl het in december al zover is!”
Onmisbare ‘dunne’ lijnen
Wouter: “Openbaar vervoer is alleen succesvol als het fijnmazig en samenhangend is. 'Dikke lijnen' met veel reizigers zijn de ruggengraat van het openbaar vervoer. Deze dikke lijnen zijn voor een groot deel afhankelijk van de aanvoer van reizigers door 'dunne lijnen' met gemiddeld minder reizigers. Onlangs het lagere aantal reizigers hebben dunne lijnen dus wel degelijk een belangrijke functie voor de samenhang van het OV-net. Bij kostenbesparingen is het niet verstandig om rigoureus in de dunne lijnen te snijden, omdat de dikke lijnen dan ook 'minder dik' worden. We lopen dan het risico op een neerwaartse spiraal.”
Liever geen belbus
“Het toekomstige flexnet (= de dunne lijnen) moet aantrekkelijk, laagdrempelig, flexibel, toegankelijk en fijnmazig zijn. Is het dat niet, dan heeft dat gevolgen voor het hele openbaar vervoer in Gelderland. Wat GroenLinks betreft daarom liever geen belbus die je ver van tevoren moet reserveren en liever geen vervoersmodaliteiten die eigenlijk niet bij openbaar vervoer horen (zoals deelauto's, die overigens wel een uitstekende aanvulling zijn op openbaar vervoer maar geen vervanging ervan). Wel innovatieve nieuwe en duurzame vormen van vervoer die reizigers flexibel en snel van A naar B verplaatsen; het liefst even snel als met het huidige openbaar en waar het kan sneller.”
Duidelijkheid graag…
De invoering van de OV-visie biedt volgens Wouter niet alleen bedreigingen, maar ook kansen: ‘We hebben nu bijvoorbeeld de kans om de dunbevolkte delen van onze provincie sneller en efficiënter vervoer te bieden. En we hebben nu ook de kans om de 28 kernen in Gelderland die momenteel geen enkele OV-verbinding hebben aan te sluiten op het OV. Maar met nog maar negen maanden te gaan tot december moeten de vervoerders zo langzamerhand aan de slag met het ontwerpen van de nieuwe dienstregeling. Helaas komt de informatie die PS krijgt van GS nog steeds niet veel verder dan mogelijke vervoersvormen die ingevoerd zouden kunnen gaan worden. Wat nu broodnodig is, is duidelijkheid. Over de verschillende vervoersmodaliteiten die de komende jaren ingevoerd worden als onderdeel van het flexnet. En over de omvang van het flexnet ten opzichte van vast- en stadsnet.’
… vooral voor de reiziger!
“En duidelijkheid over hoe we de reiziger tijdig informeren, zodat hij in december niet voor verrassingen komt te staan en zijn of haar weg nog kan vinden in het vernieuwde openbaar vervoer. GroenLinks doet er alles aan om deze duidelijkheid zo snel mogelijk te krijgen; op tijd om als PS nog de keuze te kunnen maken voor kwalitatief hoogwaardig openbaar vervoer in Gelderland.”
- Lees meer over de Gelderse OV-visie op www.gelderland.nl/ovvisie
- Heb je suggesties voor ons op het gebied van openbaar vervoer? Mail ons dan vooral