De GroenLinks-fractie is akkoord gegaan met de provinciale begroting. We hebben er echter wel een paar belangrijke kanttekeningen bij:

  • Leefbaarheid verdient meer aandacht dan ooit
  • Meer geld naar energietransitie, circulaire economie en natuur
  • Nieuwe investeringsplannen nodig
  • Gelderland klimaatneutraal in 2030!

Leefbaarheid verdient meer aandacht dan ooit

Tijdens de begrotingsbehandeling riep Nelson Verheul, fractievoorzitter GroenLinks, iedereen op om te werken aan de vergroting van de leefbaarheid: ‘Kijkend naar de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen, maakt GroenLinks zich grote zorgen over de opkomst van het populisme, versimpeling van maatschappelijke vraagstukken en de hang naar sterke, autoritaire leiders.’

Meer geld naar energietransitie, circulaire economie en natuur

In het algemeen zijn we tevreden met de begroting, maar een aantal keuzes kunnen we niet ondersteunen: investeringen in een railterminal bijvoorbeeld. En onderzoek naar meer asfalt. Er moet juist meer geld gaan naar de energietransitie, de circulaire economie en de natuur. Maar met de wetenschap dat er wordt gewerkt aan een nieuwe investeringsagenda, stemt GroenLinks toch in met de begroting.

Nieuwe investeringsplannen nodig

De coalitie ziet steeds meer in dat nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld het klimaatakkoord, vragen om extra inzet van het college. Ook levert het stamkapitaal met de huidige lage rentestand steeds minder op, waardoor het bespreekbaar is geworden om extra te investeren. Daarom heeft GroenLinks een motie mede ingediend, waarin we het college vragen om bij de mid term review met nieuwe concrete plannen te komen.

Gelderland klimaatneutraal in 2030!

GroenLinks wil inzetten op verduurzaming van de provincie. Duurzaamheid wordt wel veel genoemd in de begroting, maar het blijft nog te vaag. Daarom willen we dat het college teruggrijpt op een oude motie van GroenLinks waarin we het college oproepen om bij alle  voorstellen de effecten op het klimaat af te wegen. GroenLinks streeft naar een klimaatneutrale provincie, het liefst al in 2030.