Wat verbaasde je het meest toen jij, jong en fris, betrokken raakte bij de politiek?

Het gebrek aan urgentie als het over klimaat ging. Alleen GroenLinks vond het belangrijk. Zelfs binnen onze fractie, waar de anderen veel ouder waren dan ik, was voor mij de urgentie groter. Ik denk dat mijn generatie er meer prioriteit aan geeft.

Je zat een jaar in het bestuur van DWARS Gelderland. Wat was leuk? Wat was moeilijk?
Ik kijk met plezier terug op het organiseren van een demonstratie na de brand in kamp Moria. Samen met een paar studenten van Artez hebben we die in een week op poten gezet. Geluidsinstallatie, vergunningen, publiciteit. De snelheid, de samenwerking, daar kreeg ik veel energie van.

Het moeilijkst was dat ik in de samenwerking met andere politieke jongerenorganisaties merkte dat zij erg terughoudend waren in het afvallen van ‘hun’ fractie. We waren het als jongerenorganisaties onderling eens, maar zij wilden dat niet in de krant zetten. Binnen GroenLinks is mijn ervaring juist dat een ander geluid zeer welkom is.

Wat is volgens jou de grootste veranderopgave in Arnhem?

Het aanpassen van de stad aan weersextremen. Klimaatadaptatie dus. En vooral om het op een sociaal rechtvaardige manier te doen. Daar gaat mijn scriptie voor de studie Milieuwetenschappen ook over. Groene dingen moeten rood aangepakt worden. Anders komt het niet goed.

Hittestress is een reusachtig probleem en het is nodig dat bepaalde wijken daarin meer hulp krijgen. Voor Arnhem betekent dat: niet meer bouwen op groene plekken, alleen waar nu al gebouwen staan. Dan ga je meer de hoogte in. Maar dat kan ook met veel groen en natuurinclusief.

Op welke manier voel jij je Provinciaal betrokken?

Vanuit Arnhem kijk ik dan naar het Noorden, waar het grootste natuurgebied van Nederland ligt. Met de Veluwe gaat het op dit moment steeds slechter door de stikstof. De gevolgen én de oplossing daarvan ligt in de wijde omgeving en moeten we dus samen aanpakken.

Wat is je advies aan jongeren van 17 die ook Nederland willen veranderen vanuit de politiek?

Nederland veranderen was helemaal niet mijn insteek, ik wilde gewoon wat leuks doen. Dat is dan ook mijn tip: Maak het leuk. Sluit je aan bij mensen die al verder zijn, waar je iets van kunt leren. Bij DWARS of bij je lokale afdeling. Die zijn ontzettend blij met nieuwe mensen. Ga gewoon meedoen.