Mijn vader heeft mij wel vaker gevraagd hoe het zo is gekomen dat ik in de politiek verzeild ben geraakt. Hij had zelf helemaal geen ambities in die richting. Toch heb ik een aantal zaken van huis uit mee gekregen, met name het genieten van de natuur en cultuur om je heen. Ik ben opgegroeid in Scheveningen en heb altijd veel gewandeld aan het strand en in de duinen. In Den Haag zag ik in de Schilderswijk kinderen die het veel minder hadden getroffen dan ik. Een gevoel van onrechtvaardigheid dook op.
Rond 1988 ben ik, inmiddels woonachtig in Aalten, in de lokale politiek gerold door beleidstukken op te vragen over ouderenzorg voor de opleiding maatschappelijk werk die ik volgde. Daarnaast had ik al met de lokale politiek te maken omdat ik samen met anderen tentoonstellingen organiseerde. Hierdoor merkte ik dat het goed mogelijk was mee te praten over de verdeling van middelen voor sociale en culturele vraagstukken. Na een periode bestuurslid te zijn geweest, heb ik van 2002 tot 2006 in de gemeenteraad van Aalten gezeten.
Dit heb ik altijd gecombineerd met mijn werk als indicatiesteller, eerst voor een gemeente, daarna voor het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Sinds 2007 ben ik Statenlid en werk ik als Wmo-consulent bij een gemeente. Ik behandel daar aanvragen voor huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en dergelijke. Het is erg goed om na een dag vergaderen in de Staten gewoon weer te voelen hoe beleid wordt uitgevoerd.
Mijn drive om in de politiek te gaan en te blijven is wel aan verandering onderhevig. Momenteel ligt die vooral bij de bescherming van natuur en milieu. Dat is ook het terrein van de provincie. Maar er is ook een sociaal terrein, namelijk de jeugdzorg. Er is me veel aan gelegen die goed te laten verlopen.
Naast mijn werk ben ik een cultuur- en natuurliefhebber en met een racefietsje en yoga probeer ik fit te blijven. Mijn huidige muziekvoorkeur gaat uit naar Anouk, Tom Waits en Bach.
Plannen voor na 2 maart: aandacht voor jeugdzorg
De afgelopen Statenperiode ben ik begonnen met het stellen van vragen over jongeren die op de wachtlijst voor de jeugdzorg staan. Na vier jaar is er wel wat veranderd, maar het gaat nog steeds niet echt goed met de jeugdzorg. De vraag om jeugdzorg stijgt en de vraagstukken zijn complexer. Wachtlijsten zijn weliswaar korter maar nog te lang. Langzaam verbeteren zaken. Zo is er nu wel hulp voor jongeren die op de wachtlijst staan. Er zijn wat meer voorzieningen voor jongeren ouder dan 18 jaar die eigenlijk niet meer binnen de jeugdzorg terecht kunnen. De provincie heeft de afgelopen jaren veel extra middelen ingezet om het zover te krijgen. Het huidige kabinet is voornemens de jeugdzorg over te dragen naar de gemeenten. Dat zal waarschijnlijk de komende Statenperiode gebeuren. Een van de redenen is dat gemeenten meer kunnen doen aan preventie en dat de jeugdzorg minder ingewikkeld wordt. Het is echter een slechte tijd om zaken over te dragen aan de gemeenten. Wanneer je kijkt naar de gemeentelijke bezuinigingen, dan zie je dat er met name op welzijn wordt bezuinigd en bijvoorbeeld ook op jongerenwerk.
Waar ik de komende periode op wil letten, is dat als de jeugdzorg wordt overgedragen dit goed gebeurt. Dit betekent dat er voorwaarden moeten worden gesteld. Het moet niet zo zijn dat iemand in de Achterhoek een minder goede kans heeft op goede jeugdzorg dan een jongere in Arnhem. De overdracht zal in overleg met betrokken partijen moeten plaatsvinden. Belangrijk is dat de jeugd in de jeugdzorg er niet veel van zal merken en goed op weg wordt geholpen.
Er zijn uiteraard nog meer onderwerpen die de komende periode mijn aandacht vragen. Zoals de zorg voor de biodiversiteit in Gelderland, cultuur en het wegvallen van de landbouwsubsidies uit Brussel. Kortom ik heb er zin in.
Algemeen Bestuur, Financiën en Welzijn (ABF) Landelijk Gebied, Cultuur en Jeugdzorg (LCJ)
- Algemeen Bestuur
- Financiën
- Welzijn
- Landelijk Gebied
- Cultuur
- Jeugdzorg