Klimaatverandering gaan we te lijf op een eerlijke manier. GroenLinks wil dat iedereen kan profiteren van de kansen die de broodnodige energietransitie biedt. We willen allemaal comfortabel en gezond wonen in goed geïsoleerde huizen. We willen allemaal een betaalbare energierekening, dankzij bijvoorbeeld een warmtepomp, zonnepanelen of aansluiting op een duurzaam warmtenet. We willen allemaal in een groene buurt wonen, waar de lucht niet verontreinigd wordt door fabrieken en waar bomen een natuurlijke airco vormen. Nu trekken mensen met een laag of middeninkomen aan het kortste eind. Zij hebben vaak geen mogelijkheden om investeringen te doen in verduurzaming van hun woning. Leningen zijn niet beschikbaar voor mensen die eerder in de schulden hebben gezeten. Of er is sprake van afhankelijkheid van onwillige verhuurders. Heel veel gezinnen in Nederland kunnen de energierekening (bijna) niet meer betalen. De stijging van de gasprijzen heeft dat probleem verder vergroot. 

GroenLinks gaat de energiearmoede te lijf. Onze aandacht gaat uit naar gezinnen met een smalle beurs en naar kleine bedrijven en organisaties. Bij het aanwijzen van locaties voor coöperatieve zonne- en windprojecten stellen we participatie en draagvlak als voorwaarden. We willen dat in het bijzonder gekeken wordt hoe mensen met lage en middeninkomens kunnen profiteren van projecten voor duurzame energie. We investeren in structurele oplossingen, bijvoorbeeld door woningeigenaren renteloze leningen te verstrekken voor woningverbetering, met terugbetaling op basis van bespaarde energielasten. 

  • De provincie gaat ervoor zorgen dat de streefnorm uit het Klimaatakkoord wordt gerealiseerd van minstens 50 procent lokaal eigendom van de opwek van hernieuwbare elektriciteit. 

  • De provincie stimuleert verschillende soorten participatie in energieprojecten om te zorgen dat de projecten breed gedragen zijn in de omgeving. Dat doen we door middel van burgerberaden, procesparticipatie, digitale participatie en financiële participatie. 

  • Het Gelders Klimaatplan wordt bijgesteld op basis van de uitkomsten van het Gelders Burgerberaad Klimaat. GroenLinks wil dat het Gelders Klimaatplan even randvoorwaardelijk wordt aan al het provinciale beleid als de begroting. 

  • De provincie maakt een overzicht van alle bevoegdheden die zij heeft om gemeenten en bedrijven te controleren op wettelijke of provinciale eisen voor energiebesparing en inzet van duurzame energie. Het gaat om taken voorvloeiend uit de Wet Milieubeheer, die veelal bij Omgevingsdiensten belegd zijn. Per bevoegdheid wordt aangegeven hoe de provincie dit toepast en waar knelpunten zitten in de praktijk. 

  • De provincie ondersteunt (de ontwikkeling van) een goed en samenhangend aanbod voor wijken/buurten straten. Zo hoeven bewoners niet ieder voor zich alles te onderzoeken, uitzoeken en laten offreren. Dit bespaart hen én de uitvoerders veel tijd en energie. 

  • Het is zaak de vastgestelde Regionale Energie Strategieën (RES) te realiseren en de hierin opgenomen doelen te halen. De provincie stimuleert dat gemeenten binnen de RES omgevingsfondsen oprichten, waarbij de opbrengsten voor een deel worden besteed aan sociale voorzieningen in de omgeving of de bestrijding van energiearmoede – denk bij dit laatste aan de uitrol van programma’s om woningen te isoleren of vacuümglas te plaatsen. 

  • De provincie zorgt dat kennis over duurzame opwek en energiecoöperaties kan worden gedeeld in een netwerk van lokale initiatieven en gemeenten. Ook gemeenten zonder coöperaties kunnen hierin meedoen om te leren van best practices uit andere gemeenten. Kennisuitwisseling over de vraag hoe iedereen kan profiteren van lokale opwek staat daarbij centraal.