Gelderland kan trots zijn op een zichtbaar mooie en rijke historie: in Gelderland zijn er tal van kastelen, landgoederen, molens en boerderijen. Bij erfgoed horen ook gebruiken en ambachten zoals streektalen en oude technieken voor landschapsbeheer en de landbouw. Gebruiken om te koesteren omdat ze vertellen over hoe het hier vroeger was en waarvan we kunnen leren. Niet alleen vanwege hun historische waarde maar ook omdat oudere gebruiken en technieken vaak extensiever en energiezuiniger zijn en weinig extra grondstoffen gebruiken. Hiermee kunnen ze een circulaire en duurzame landbouw en grondgebruik ondersteunen.
- We ondersteunen /blijven initiatieven ondersteunen die de leefbaarheid en verbondenheid in de provincie verbeteren.
- We stimuleren Gelderland-brede initiatieven om met geschiedenis een groot publiek te bereiken.
- We zorgen voor de grotere Gelderse musea en ondersteunen de kwaliteit van een samenhangend netwerk van kleinere musea en historische kringen in heel Gelderland.
- Musea en Gelders erfgoed zijn voor iedereen toegankelspijk, collecties zijn ook digitaal te bezoeken voor een breed publiek.
- We ondersteunen herstel en gebruik van het Gelders erfgoed en verschuiven de aandacht van grote rijksmonumenten naar meer diversiteit in het Gelders erfgoed; ook nieuwe monumenten, industrieel erfgoed en landschappelijk erfgoed krijgen daarbij aandacht en projecten die ook andere beleidsdoelen dienen hebben een streepje voor.
- Provincie en erfgoedorganisaties ontwikkelen een aanpak om monumenten te verduurzamen.
- We geven ruimte aan immaterieel erfgoed en de waarde die dit kan hebben voor bijvoorbeeld landbouw, natuurbeheer en de bouw.