Een stevige sociale basis en bescherming van natuur en milieu zorgen voor een duurzame economie, die ook in de toekomst houdbaar is en waarin iedereen mee kan doen. In plaats van een economisch systeem dat de natuur uitput en vervuilt en waarin welvaartverschillen groeien en sociale ongelijkheid daarmee ook.

Wat we willen bereiken is een economie waarin we stabiel voorzien in basisbehoeften als wonen, energie, water, onderwijs, voedselvoorziening, gezondheidszorg, mobiliteit zónder dat de grenzen van de ecologische draagkracht worden overschreden. De inrichting van de samenleving van nu doet op die manier geen beroep op de hulpbronnen van de generaties van straks.

Bedrijven mogen er niet meer mee wegkomen als zij geen energiebesparende maatregelen treffen. We willen de bewijslast omdraaien: bedrijven moeten jaarlijks kunnen aantonen dat ze noodzakelijke energiebesparende maatregelen hebben getroffen. Aan bedrijven die subsidies krijgen van de provincie wil GroenLinks nog extra maatschappelijke eisen stellen: zij moeten bijdragen aan de lokale samenleving. Tegelijkertijd maken we werk van duurzame bedrijventerreinen en versnelde verduurzaming van industrie. Hierbij staan gezondheid, klimaat, energie, milieu, water, geluid en geur hoog op de prioriteitenlijst. De Provincie werkt samen met gemeenten en het Rijk om bedrijven die overlast verooraken sneller hun porcessen om te laten bouwen. 

Onze standpunten:

  • We zorgen voor een adequate ondersteuning van Gelderse energie-coöperaties.
  • Provinciale vergunningen worden aangescherpt en er wordt streng gehandhaafd bij de bedrijven die overlast geven, regels overtreden en een veiligheidsrisico vormen voor de omgeving.
  • We willen een heroverweging van de concentratie van logistieke bedrijven in het rivierenland, om de ‘verdozing’ van het landschap een halt toe te roepen
  • Aan bedrijven die gebruik maken van investeringssubsidies worden maatschappelijke eisen gesteld: zij moeten bijdragen aan brede welvaart. De provincie gaat daarnaast met bedrijven in gesprek over hun maatschappelijke functie in de lokale omgeving. Daar waar de gezondheid of leefbaarheid van inwoners in het geding zijn door overlastgevende en vervuilende productieprocessen, treedt de provincie handhavend op.
  • Door te investeren in de energietransitie, klimaatadaptatie en biodiversiteit op werklocaties worden de bestaande locaties aantrekkelijker en toekomstbestendiger.
  • Lokale ondernemers worden gestimuleerd om mee te doen aan projecten met duurzame opwek via maatschappelijke tenders. Voorwaarden die in de provincie daaraan gesteld worden, hebben betrekking op: vroegtijdige participatie, omvang en plaatsing van zonne- en windprojecten, inpasbaarheid in het landschap, zorg voor natuur en biodiversiteit, etc. Al in een vroeg stadium wordt aan omwonenden, energiecoöperaties en bedrijven gevraagd welke ruimtelijke en maatschappelijke voorwaarden zij belangrijk vinden. 
  • De provincie gaat bij alle ruimtelijke ontwikkelingen de klimaatimpact meewegen. Uitbreiding van vervuilende activiteiten waarbij broeikasgassen vrijkomen, zoals grootschalige glastuinbouw, wordt tegengegaan. 
  • Te grote vergunningen worden met een revisievergunning teruggebracht tot dat wat de omgeving kan dragen.