Iedereen moet mee kunnen doen aan het maatschappelijk leven. Voor GroenLinks is inclusie allang vanzelfsprekend en Gelderland hoort ook een écht inclusieve provincie te zijn. Inclusie in Gelderland kan stukken beter en hoort vanzelfsprekend te worden binnen het beleid van de provincie en de partners waar de provincie mee samenwerkt.  

GroenLinks wil dat Provincie Gelderland zich actief toont om de samenleving diverser en inclusiever te maken. Uiteraard door zélf het goede voorbeeld te geven en daarover regelmatig te publiceren. Maar ook door via subsidievoorwaarden, prestatieafspraken en dergelijke een vaste lijn te volgen. 

  • Provincie Gelderland toont een actieve rol in de ontwikkeling van een steeds inclusievere samenleving. 

  • Provincie Gelderland draagt actief uit dat iedereen erbij hoort en gelijke kansen hoort te krijgen. Dat geldt ook voor de provinciale organisatie. 

  • Voor discriminatie en voor uitsluiting op basis van vooroordelen is geen plaats. GroenLinks wil dat Provincie Gelderland gerichte beleidsacties opzet om discriminatie tegen te gaan. Dat is met name nodig voor antisemitisme, moslimhaat en het discrimineren van nieuwe Nederlanders, statushouders en arbeidsmigranten. 

  • GroenLinks wil dat de provincie in alle eigen besluiten, in alle situaties waar zij opdrachtgever of subsidieverstrekker is, rekening houdt met noodzakelijke voorzieningen voor mensen die een belemmering ervaren van welke aard dan ook. GroenLinks wil een duidelijk beleid van de provinciale organisatie voor het versnellen van de in- en doorstroom van vrouwen, mensen met een migratieachtergrond, LHBTIQ+-mensen en mensen met een beperking. 

  • De provincie pakt institutioneel racisme aan. Etnisch profileren bij provinciale instellingen wordt voorkomen en tegengegaan. Daarbij komt er een meldcode voor provinciale ambtenaren. Anti-discriminatie is leidend bij de provinciale contacten en steun aan evenementen en organisaties. 

  • Het VN-verdrag Handicap wordt de norm voor de manier waarop Provincie Gelderland het openbaar vervoer, de publieke ruimte, bedrijfsruimten en overheidsgebouwen breed toegankelijk maakt voor ouderen en mensen met een beperking. Ervaringsdeskundigen worden betrokken in het volledige beleidsproces. 

  • Als de provincie algoritmes gebruikt voor de beoordeling van gegevens van inwoners moeten deze algoritmes transparant zijn en vermeld worden in een openbaar algoritmeregister. De provincie laat die algoritmes toetsen op discriminerende en andere nadelige effecten. 

  • De provincie zorgt voor goede en gerichte communicatie over beleid en uitvoering. GroenLinks wil dat iedereen op begrijpelijke wijze kennis kan nemen van informatie zonder dat daarvoor uitgebreide digitale vaardigheden nodig zijn. Menselijk contact moet altijd mogelijk zijn naast websites, chatbots en online formulieren. Voor schriftelijke communicatie is het taalniveau B1 wenselijk en zo nodig wordt in meerdere talen gecommuniceerd. 

  • Provincie Gelderland geeft het goede voorbeeld door in haar personeelsbeleid aandacht te besteden aan de positie van diverse groepen in het personeelsbestand (behoeften, taalgebruik, inclusieve aanspreekvormen, ouderschapsverlof).