Steeds meer duurzame energie betekent soms dat het stoomnetwerk overbelast raakt. De provincie moet ervoor zorgen dat het netwerk sneller uitgebreid wordt. Maar we moeten ook zorgen dat we duurzame energie opwekken dáár waar de vraag het grootst is. Ook slim: windmolens en zonneparken met één gezamenlijke aansluiting op het stroomnet. Want wind en zon wisselen elkaar meestal af.
Even zo belangrijk in de opgave om goed om te gaan met schaarse energie is energiebesparing. GroenLinks wil een Actieprogramma Energie-besparing laten opzetten en wil bedrijven er niet meer mee laten wegkomen als zij geen energiebesparende maatregelen treffen.
-
De provincie neemt regie om sneller meer energie-infrastructuur te realiseren, infrastructuurbehoefte te beperken, slagvaardigheid te vergroten en maatschappelijke kosten, ruimte en tijd te besparen. Dit leidt tot een lagere energierekening en een snellere transitie.
-
GroenLinks wil dat de provincie regie kan voeren op de ruimtelijke inpassing van de versteviging van het elektriciteitsnet, zodat nieuwe verdeelstations snel en veilig aangelegd kunnen worden. Bij het verdelen van schaarse toegang tot het elektriciteitsnet wil GroenLinks voorrang kunnen geven aan woningbouw en duurzame economische ontwikkelingen met een hoge dichtheid aan goede werkgelegenheid. GroenLinks wil dat de provincie hiervoor bij het rijk lobbyt.
-
Als er meer zonnestroom wordt opgewekt dan windstroom, zoals in veel Regionale Energie Strategieën het geval is, levert dat extra druk op het elektriciteitsnet op, waardoor uitstel dreigt voor steeds meer duurzame energieprojecten. De congestie op het stroomnet kan worden verminderd door duurzame energie op te wekken waar de vraag het grootst is, door de stroomvraag te laten meebewegen met het aanbod en door zon en wind te combineren. Windturbines en zonneparken kunnen dan één gezamen-lijke aansluiting op het net krijgen. Zon en wind wisselen elkaar meestal af en vullen elkaar dus goed aan. De Regionale Energie Strategie (RES) moet zorgdragen voor een goede balans tussen beide.
-
De provincie gaat er bij de Rijksoverheid op aandringen om de huidige regelgeving, die geheel op fossiele energie gericht is, aan te passen voor duurzame energie en de marktwerking in de energievoorziening aan te pakken. Nu moet het net bijvoorbeeld alle pieken opvangen. Als de eis van de hoogte van de pieken wordt verlaagd, komt er meer ruimte op het net, dus minder congestie
-
Energieopslag is prioriteit. De provincie wil innovatieve en collectieve manieren van lokale opslag stimuleren, zoals bijvoorbeeld een buurtbatterij of basaltsteen. Zo’n opslag moet er zeker ook komen bij grote opweklocaties.
-
De provincie hanteert een waterstofladder. Zij stimuleert de inzet van schaarse groene waterstof alleen daar waar er geen duurzamer alternatief is, bijvoorbeeld in bepaalde processen in de zware industrie. Voor de verwarming van gebouwen en de aandrijving van personenauto’s, lichte vrachtwagens en treinen zijn er duurzamere alternatieven.