Sociale verbondenheid bevordert de brede welvaart èn zorgt voor een fijne leefomgeving. Leefbaarheid lukt niet wanneer mensen niet met cultuurverschillen kunnen omgaan. In het omgevingsbeleid besteedt de provincie terecht aandacht aan hoe mensen zich verbonden willen voelen met hun omgeving en de medemens.
We willen dat onze inwoners gezond en gelukkig zijn en daarover zelf de regie hebben. Gezondheid, preventie en leefstijl zijn leidend, niet ziekte en behandeling. We doen dit via preventie en zorginnovatie en spannen ons er samen maximaal voor in dat onze inwoners zich gezond en gelukkig voelen en minder zorg nodig hebben.
- GroenLinks wil versterking en verbreding van het programma Leefbaarheid door gerichte (financiële) steun aan leefbaarheidsprojecten in kwetsbare wijken en platteland.
- Provincie Gelderland blijft de Leefbaarheidsalliantie ondersteunen, waarin organisaties zoals Plattelandsjongeren Gelderland (PJG), Spectrum, partner met elan, Zorgbelang Inclusief en de Vereniging Dorpshuizen Kleine Kernen samenwerken om de leefbaarheid te versterken.
- We geven steun aan programma’s voor inburgering en vluchtelingenopvang – buiten de verplichte inburgering om – vooral door inzet van ervarings-deskundigen (cultuurverbinders, sleutelpersonen).
- GroenLinks bevordert de bouw of inrichting van door (buurt)bewoners onderhouden gebruiksruimtes, waarin gezamenlijk activiteiten kunnen plaatsvinden en voorzieningen gedeeld kunnen worden. Voorbeelden zijn buurthuiskamers (koken, ontmoetingsplaatsen), atelierruimtes (creatieve vormgeving), gemeenschappelijke werkplaatsen (repair café, delen van gereedschap en kennis).
-
GroenLinks is voorstander van de invoering van een basisinkomen en staat positief tegenover experimenten en pilots met basisinkomen of andere vormen van regelvrije inkomensvoorziening die de Rijksoverheid zou starten.