GroenLinks wil bijdragen aan een regionale economie waar brede welvaart belangrijker is dan snelle winst. Sociale en circulaire ondernemingen die een zetje in de rug kunnen gebruiken, kunnen putten uit een door de provincie opgericht investeringsfonds.
De regionale ontwikkelingsmaatschappijen waar de provincie aan deelneemt, gaan meer sociale en duurzame eisen stellen aan de leningen en investeringen die daaruit gefinancierd worden. Ook worden werknemerscoöperaties ondersteund, dat zijn bedrijven waar werknemers mede-eigenaar zijn. Daarnaast wil de provincie meer sturen op hoe bedrijventerreinen worden benut.
Vergunningen worden verleend aan bedrijven die aantoonbaar bijdragen aan goede banen en een economie binnen ecologische grenzen. Zo wordt voorkomen dat grote distributie- en datacentra met beperkte werkgelegenheid zich vestigen.
Onze plannen:
- We willen een Programma Circulaire Economie dat Gelderse initiatieven verbindt en aansluit op de landelijke aanpak, zodat Gelderland werkelijk een afvalloze provincie wordt.
- We spelen een rol in de circulaire economie door een kader te bieden aan bedrijven voor de afbouw, ombouw en opbouw van bestaande economische activiteiten. Om het mkb circulair te laten werken zet de provincie wet- en regelgeving in, stimuleren we innovatie, werken we met investerings-maatschappijen en brengen we expertise bij elkaar. De provincie zet een investeringsfonds op om sociale ondernemingen te ondersteunen.
- De provincie steunt de start van projecten voor het realiseren van korte voedsel-ketens (met natuurinclusieve landbouw) om een lokale economie te stimuleren en ook gezond gedrag te bevorderen.
- Zandwinning moet veel minder gemakkelijk worden toegestaan dan nu het geval is. De toets op biodiversiteit in het vergunningsspoor voor zandwinning moet belangrijker worden en meer onderzoek moet worden gedaan naar de gevolgen voor het landschap en de natuurontwikkeling op de bodem van de plassen.