Schoon water en een gezonde bodem zijn belangrijke voorwaarden voor een gezonde omgeving. Water en bodem horen daarom leidend te zijn voor wat ergens wel of niet kan. Wat GroenLinks betreft heeft iedereen recht op een evenredig aandeel schoon grondwater, nu en in de toekomst. Dat moeten we dus eerlijk verdelen én beschermen. 

Evenals de bescherming van grondwater, moeten we ons voorbereiden op zowel droogte als wateroverlast, door middel van regionale klimaatplannen.  

  • GroenLinks wil dat Gelderland de Europese normen voor waterkwaliteit voor 2027 gehaald heeft, voor al het water in Gelderland. De provincie en de waterschappen werken samen om te voorkomen dat schadelijke medicijnresten, pesticiden en microplastics in het grond- en oppervlaktewater komen. 

  • Provincie Gelderland gaat zowel toezien op als ondersteuning geven aan het waterrobuust en klimaatadaptief worden van gemeenten. Vooral kleinere en middelgrote gemeenten worden daarbij ondersteund.

  • Er komen bufferzones rondom kwetsbare natuurgebieden en kwetsbaar water, waar strengere regels gelden rondom uitspoelingsgevoelige teelt en mestgebruik. Op vergelijkbare wijze worden de regels in grondwaterbeschermingsgebieden verscherpt waar dat nodig is. 

  • De grondwatervoorraden worden beschermd. Vergunningen voor laagwaardig gebruik worden ingetrokken. Grote waterverbruikers moeten overschakelen naar alternatieven. We registeren winningen en handhaven de voorschriften nauwkeurig. 

  • De heffing voor grondwateronttrekking wordt verhoogd om onderzoek naar onttrekkingseffecten en maatregelen tegen droogte te bekostigen. 

  • We willen in kaart brengen welke grote grondwateronttrekkers er zijn, hoeveel ze per jaar mogen onttrekken en wat het doel is. Ook vragen we hoe we toezien op dit gebruik en wanneer er wordt gehandhaafd bij overschrijdingen. 

  • Samen met de waterschappen wordt ingezet op heldere regels voor kleine onttrekkingen zoals voor de landbouw, om wildgroei tegen te gaan. Er worden afspraken gemaakt met waterschappen om sproeiverboden tijdig in te zetten wanneer de natuur onder druk staat. 

  • De provincie maakt zich hard om drinkwaterbesparing, hergebruik van water en het benutten van regenwater op te nemen in het bouwbesluit om natuurschade te voorkomen. 

  • Zwemwater hoort op een redelijke afstand voor iedereen bereikbaar te zijn. Het zwemwater wordt in het zomerhalfjaar tenminste 1 of 2 keer per maand gecontroleerd, maar op drukke plekken en ook wanneer het warm weer is of is geweest hoort dat tot 2 keer per week op te lopen. De informatie over de zwemwaterkwaliteit maken we per app én op borden bij het water bekend.