GroenLinks wil dat de provincie sterk inzet op het realiseren van windmolens via provinciale projectbesluiten. De behoefte aan duurzame energie is immers groot én urgent.  

  • Provincie Gelderland neemt de regie over het realiseren van windmolenlocaties (weer) in eigen handen. Wanneer een gemeente geen of nauwelijks windmolens wil realiseren, terwijl de RES (Regionale Energie Strategie) of de PlanMER (plan-milieu-effect-rapport) goede opties ziet, gaat de provincie in overleg met de gemeente om te kijken waarom deze keus zo gemaakt is. De provincie stelt zich in RES 2.0 harder op om meer windenergie te realiseren, desnoods met inzet van een inpassingsplan. 

  • Als er meer zonnestroom wordt opgewekt dan windstroom, zoals in veel Regionale Energie Strategieën het geval is, levert dat extra druk op het elektriciteitsnet op, waardoor uitstel dreigt voor steeds meer duurzame energieprojecten. De congestie op het stroomnet kan worden verminderd door duurzame energie op te wekken waar de vraag het grootst is, door de stroomvraag te laten meebewegen met het aanbod en door zon en wind te combineren. Windturbines en zonneparken kunnen dan één gezamen-lijke aansluiting op het net krijgen. Zon en wind wisselen elkaar meestal af en vullen elkaar dus goed aan. De Regionale Energie Strategie (RES) moet zorgdragen voor een goede balans tussen beide.