Het Gelders Burgerberaad bestaat uit twee onderdelen: een online raadpleging én het burgerforum. Het burgerforum zal met 150 deelnemers een afspiegeling van de Gelderse samenleving zijn die in het najaar vier keer bij elkaar komen. Uiteindelijk komt er van het Burgerberaad een advies over de klimaatmaatregelen van de provincie. Dan is duidelijk waaraan de Gelderlanders veel waarde hechten en waar zij prioriteit aan geven. 

Die aanbevelingen geven het provinciale bestuur de mogelijkheid om beleid te ontwikkelen waarvoor draagvlak is. Beleid dat dus ook verder reikt dan de volgende verkiezingen! De uitkomsten van dit burgerberaad weerspiegelen namelijk de waarden van onze Gelderse samenleving, en niet slechts een grillige publieke opinie, of de belangen van een paar lobbyclubs. 

Het gaat om vertrouwen. Als de politiek haar burgers het vertrouwen geven om mee te beslissen, krijgt de politiek ook vertrouwen terug. Het projectplan voor dit burgerberaad zit goed genoeg in elkaar om dat vertrouwen van de politiek te verdienen. “Aspecten van representativiteit, deliberatief proces, en inhoudelijke en procesmatige kaders zijn zorgvuldig uitgewerkt. Deelnemers zullen leren, beraden en beslissen over hun advies. Dat advies kijk ik ontzettend naar uit!” aldus Paul Smits. 

Naar aanleiding van de vragen van GroenLinks in de voorbereidende bespreking van het voorstel is er ook besloten om deelnemers aan het forum de gelegenheid te geven om hun advies toe te lichten aan de leden van Provinciale Staten. Zo kan Provinciale Staten in positie gebracht worden, eigenaarschap van de aanbevelingen krijgen, en de opvolging borgen in de provinciale klimaatplannen. GroenLinks ziet de aanbevelingen met vertrouwen tegemoet.