Daartoe werd een motie aangenomen op initiatief van GroenLinks, PvdA en VVD.
Verschillende overheden zijn in beweging gekomen. De provincie versnelt waar mogelijk al verduurzaming, maar verduurzaming kan lastig zijn. “Wij zien bijvoorbeeld scholen die moeten kiezen tussen de klaslokalen verwarmen enerzijds, en docenten aanhouden anderzijds” aldus GroenLinks Statenlid Paul Smits, “Bestaande regelingen voor verduurzaming van het vastgoed zijn in veel gevallen ontoereikend”.
De provincie heeft mooie verduurzamingsplannen voor de komende jaren, maar maatschappelijke organisaties zakken nu al door het ijs. De incidentele uitgave van 10 miljoen aan een winterfonds is een eenmalige investering in onze maatschappij om de harde klappen in deze energiecrisis op te vangen. De aangenomen motie roept op om het fonds in te zetten waar gemeentelijke en landelijke voorzieningen ontbreken.
We kijken ook verder dan alleen deze winter. Een tegemoetkoming in energiekosten mag geen reden zijn om verduurzaming te laten wachten. Het gaat er uiteindelijk om dat we zo snel mogelijk het maatschappelijk en economisch vastgoed verduurzamen. Bestaande regelingen moeten snel gebruikt worden, en verduurzaming van vastgoed en energievoorziening dient voorop te staan in de Gelderse klimaataanpak.
Naar aanleiding van de aangenomen motie wordt een voorstel van Gedeputeerde Staten verwacht voor de Statenvergadering van 16 november.