Eerder dit jaar werd door Provinciale Staten een biodiversiteitsplan vastgesteld, waarbij er doelgericht gewerkt gaat worden aan sterkere natuurgebieden, vitaler bos, en een grotere biodiversiteit op het platteland en in de stad. GroenLinks wil daar de hele provincie in meenemen en wil dat die ambitie ook doorklinkt in de beschermingsregels voor het Gelders Natuurnetwerk. “Gelderland verkeert namelijk in een biodiversiteitscrisis, en daar gaat de klimaatcrisis nog een flinke schep bovenop doen als we nu niet voortvarend handelen” betoogde Smits tijdens de Statenvergadering van 31 maart.

Vanuit GroenLinks wordt de ontwikkeling van de zogenoemde ‘nieuwe manier van kijken’ naar het beschermingsregime voor het Gelders Natuurnetwerk kritisch gevolgd. Doordat in de nieuwe omgevingsverordening ontwikkelingen in het GNN niet op voorhand uitgesloten worden, hebben wij zorgen dat dit ook initiatieven zou kunnen toelaten die de natuurontwikkeling niet ten goede komen. Juist in deze biodiversiteitscrisis, moeten we alles op alles zetten om desastreuse gevolgen voor toekomstige generaties, hier in Gelderland en de wereld, af te wenden. De kostbare natuur moet dus robuust en duurzaam beschermd worden.

De regels in de omgevingsverordening dienen niet slechts Initiatiefnemers uit te dagen om in een papieren werkelijkheid aan wat normen te voldoen. Wat GroenLinks betreft moet bij elke ontwikkeling in het beschermde Natuurnetwerk goed gekeken worden wat de toegevoegde waarde voor de kwaliteit en samenhang van de natuur gaat zijn. Het GNN is immers bestemd voor natuurontwikkeling en het versterken van ecosystemen. Bescherming en versterking staan voorop.

Om de bedoelde natuurversterking te benadrukken werd de motie ‘Natuurversterking bij initiatieven in GNN’ ingediend, met steun van coalitiepartners CDA en ChristenUnie. De motie, die breed werd aangenomen in de Gelderse Staten, roept op om met initiatiefnemers steeds te kijken hoe de kernkwaliteiten en samenhang van het Gelders Natuurnetwerk versterkt kunnen worden. Ook werd ermee besloten dat dit doel van natuurversterking nadrukkelijk in de toelichting bij de omgevingsverordening moet worden opgenomen, zodat dit ook in overweging genomen kan worden bij eventuele rechterlijke toetsing.