Op 6 juli hebben we in de Provinciale Staten hiervoor de “Verstedelijkingsstrategie” besproken. Hier gaan 3 waterschappen, 26 gemeentes, het Rijk, provincies Utrecht en Gelderland samen mee aan de slag voor de verdere uitwerking. Iedere gemeente wordt dus betrokken en levert zijn bijdrage op basis van de eigen Omgevingsvisies en woonbeleidsplannen.

GroenLinks Statenlid Maïta van der Mark is blij dat een van de leidende principes vanuit de Provincie is dat, dit zo veel mogelijk moet gebeuren via inbreiding. Dus bouwen binnen de bebouwde kom. Ook waren we tevreden dat bij de planvorming niet alleen naar de stenen wordt gekeken, maar ook naar de andere grote thema’s zoals toegankelijk openbaar vervoer, infrastructuur voor duurzaam opgewekte energie en natuur om te recreëren.

Als GroenLinks hebben we benadrukt dat er in de regio ook ruimte moet zijn voor de overgang van intensieve naar extensieve natuurinclusieve landbouw. Voor landbouwinitiatieven dicht bij de consumenten in de steden en dorpen. Niet alles kan meer overal en altijd. Dat weten wij als partij al langer. Dit besef is nu bij meer partijen geland. We gaan het nu eindelijk hebben over de eerlijke keuzes die we moeten gaan maken om onze natuur te herstellen en klimaatverandering te stoppen.

Eind 2022 gaan we kritisch kijken hoe deze ‘strategie’ is vertaald naar een ‘akkoord’. Kritisch of dit akkoord zich houdt aan de grote lijnen van de Gelderse Omgevingsvisie en aan afspraken zoals ‘inbreiding boven uitbreiding waar mogelijk’. En vooral of we gaan ‘verstedelijken’ binnen de grenzen van wat onze Gelderse natuur kan verdragen.