Daarom heeft GroenLinks in een motie gevraagd om energiebesparing prioriteit te geven in de herijking van het Klimaatplan op alle domeinen en mogelijkheden te onderzoeken voor revolverende investeringen met betrekking tot energiebesparing bij bedrijven in relatie tot het Perspectieffonds Gelderland. Deze is in de Staten aangenomen. Partij voor de Dieren, ChristenUnie en de SGP diende mee in.
In het Klimaatplan wordt al aangegeven dat de voorgenomen maatregelen mogelijk niet tot de 55% procent reductie komen, doordat met name de besparing van energie per jaar achterblijft. Wanneer de 1,5% energiebesparing per jaar wordt gehaald is er minder grootschalige duurzame opwekking nodig. In verband met de schaarste rondom grond zal dit andere opgaven omtrent woningbouw en landbouw ten goede komen. Daarnaast is het zo dat hoe meer energie we besparen, hoe minder we eventueel extra CO₂ op hoeven te slaan in de grond (CCS), CO₂-rechten gaan kopen, of elders duurzame stroom gaan op wekken ten behoeve van compensatie. Daarbij kan het Perspectieffonds Gelderland ook besparingsinvesteringen met langere ontwikkel- en financieringstermijnen ondersteunen.
Achter de golf van corona komt de nog veel hogere golf van de klimaatcrisis. Nu al zien we de gevolgen van klimaatverandering in de wereld: hevige branden, zware stormen, overstromingen, droogte, mislukte oogsten, en het uitsterven van plant- en diersoorten. En ook hier in Nederland zien we dat het warmer en droger. Wat dertig jaar geleden een Frans klimaat was is nu hier het klimaat. En wat 30 jaar geleden het Spaanse klimaat was is nu het Franse klimaat. Alles schuift op, het klimaat is aan het veranderen en dat vraagt om actie, om een plan. GroenLinks zou graag zien dat op Rijksniveau de belastingpolitiek vergroend wordt.