De klimaatcrisis is een grote bron van stress en zorgen. Terwijl we afstevenen op het existentiële gevaar, draait de wereld van het kapitaal maar door alsof er niets aan de hand is. Ecosystemen de vernietiging in; recordwinst voor Shell. Mensen worden er moedeloos van. Ten einde raad lijmen ze zich vast. Zorgen om hun toekomst, zorgen om de toekomst van hun kinderen, zorgen om een leefbare wereld. Een snelle transitie naar duurzame energie is essentieel voor een veilige toekomst

GroenLinks vindt daarom dat we onze klimaataanpak in Gelderland moeten versnellen. “Stoppen dus met de uitstoot van broeikasgassen en het verbranden van fossiele brandstoffen, meer zonne- en windenergie, stoppen met ontbossing, en ook de uitstoot van methaan terugdringen”, aldus Statenlid Paul Smits. “Alleen dan kunnen we misschien die anderhalve graad halen en de kans op desastreuse gevolgen enigszins beperken.” 

De initiatiefnemers van windpark IJsselwind delen dit gevoel van urgentie. Met een projectgebied dat lokaal en regionaal is vastgesteld in het bod van de Cleantech-regio, worden drie windmolens gebouwd om bij te dragen aan de geplande 1,07 TWh hernieuwbare energie. Een mooie samenwerking van buurcoöperatie IJsselwind en het Waterschap Rijn en IJssel, die aan alle provinciale kaders voor wind op land voldoet.  

Eerder deed GroenLinks al oproepen voor efficiëntie in de energietransitie, en een goede balans van zon en wind. In deze RES-regio is het lastig om tot locaties voor wind te komen, dus projecten als IJsselwind zijn cruciaal. GroenLinks is daarom tevreden dat Provinciale Staten het inpassingsplan voor windpark IJsselwind op 16 november hebben vastgesteld. De provincie gebruikt daarbij haar bevoegdheid onder de elektriciteitswet om te besluiten over windparken, wanneer de gemeente de ruimtelijke inpassing niet zelf oppakt. Deze bevoegdheid zal in de komende jaren meer ingezet moeten gaan worden om de nodige windprojecten in de Gelderse regio's te realiseren.

We hebben echter ook de zorgen van omwonenden bij dit project gehoord. Op de projectlocatie is sprake van een opstapeling van ontwikkelingen die tot hinder kunnen leiden, zoals een nabijgelegen industrieterrein, treinspoor, en een rondweg. GroenLinks diende daarom twee moties mede in: om de cumulatieve geluidshinder te evalueren, en te streven naar een lagere geluidsbelasting in overeenstemming met de WHO-norm. Beide moties werden aangenomen.