Update: Het is een kleine ingreep, met grote winst voor de natuur. Toch zegt het College niet bereid te zijn om huizen op de Hartenseweg op vrijwillige basis op te kopen, ook niet met middelen van het Rijk die voor natuurherstel bedoeld zijn. Voordat er volgende stappen worden gezet om het Renkums Beekdal aan te sterken, wil het college een tweejarig onderzoek afwachten. Tot die tijd staan we dus stil. GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat het College geen gebruik maakt van deze kans om de faunapassage te verbreden. Wij blijven ons inzetten voor sterkere natuur en het College hierop wijzen.

Herstel
De kwaliteit van natuurgebieden versterken en herstellen is een kerntaak van de provincie. Versnippering is in Nederland een van de grote uitdagingen voor natuur en daarom is het aanleggen van goede verbindingen tussen verschillende leefgebieden een goede manier om aan dat herstel te werken. Daarom bestaan er doelstellingen om de Veluwe met zeven poorten te verbinden aan andere natuurgebieden. Eén van die poorten is de Renkumse Poort, bestaande uit de route langs de Renkumse Beken naar de Rijn.  

Verbreding
Op dit moment doet zich een unieke kans voor om het smalste punt van de Renkumse Poort te verbreden: het meest rechtse van het korte rijtje huizen wordt te koop aangeboden. Dit huis opkopen en omvormen tot natuur betekent een significante verbreding van het smalste punt van de Renkumse Poort. 

Investering
In de Renkumse Poort is afgelopen jaren flink geïnvesteerd. Begin jaren ’10 werd een heel bedrijventerrein uitgekocht en teruggeven aan de natuur. 40 miljoen euro kostte dat. Een paar huizen die eigenlijk ook in de ‘flessenhals’ liggen, bleven liggen. Er was geen budget meer om de bewoners uit te kopen. De volgende barricade, de provinciale weg tussen het beekdal en de Rijn, wordt volgend jaar geslecht: dan wordt er een fauna-passage aangelegd waardoor groot en klein wild kan migreren tussen beekdal en rivier. 

Verbinding
Inwoners en maatschappelijke partners hebben afgelopen jaren in dit gebied gewerkt aan een visie: het stroomgebied van de Renkumse Beken. Een gebied dat van de Ginkelse Heide via Arnhem en Renkum naar Wageningen loopt. Een mooie visie, van onderop ontstaan en met betrokkenheid van velen tot stand gekomen. De visie geeft veel aanknopingspunten om te werken aan natuurherstel en versterking in dit gebied. Een van de aanbevelingen is om de bewoners aan de Hartenseweg op vrijwillige basis uit te kopen om de verbinding te verbreden. 

Kans
GroenLinks en PvdA vragen het college om deze investering te doen uit de budgetten die het Rijk ons heeft gegeven voor natuurherstel. Want een betere verbinding tussen natuurgebieden, zorgt voor versterking van natuur op beide plekken. En dat is een kerntaak van de provincie.