- GroenLinks: Voorjaarsnota te veel groei en meer, meer, meer
- GroenLinks: TTIP is een bedreiging voor de lokale democratie
- GroenLinks: Maak een integraal klimaatprogramma
- GroenLinks: Doelstellingen op energietransitie en het klimaat moeten gehaald worden!
- GroenLinks: Geef cultuurbeleid meer body
- GroenLinks: Jeugdzorg heeft nog steeds onze aandacht nodig
- GroenLinks: Geef bij mobiliteit prioriteit aan drie OV-projecten
- GroenLinks: Structuurvisie Waalweelde West pas op de plaats
- GroenLinks: Programma Sterk Bestuur te veel top down benaderd
Voorjaarsnota
Fractievoorzitter GroenLinks, Nelson Verheul, vindt de Voorjaarsnota te ondoorzichtig, te economisch en te veel gericht op groei, groei, groei en meer, meer en meer. Milieu en klimaat komen niet of nauwelijks aan de orde.
GroenLinks: TTIP is een bedreiging voor de lokale democratie
De Europese Unie voert op dit moment overleg met de Verenigde Staten om te komen tot een handelsovereenkomst, genaamd Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP). Een van de mogelijke gevolgen van TTIP is dat Amerikaanse bedrijven niet hoeven te voldoen aan Europese, nationale, regionale of lokale wet- en regelgeving bij vestiging of handel in Europa. Een onderdeel van TTIP is geschilbeslechting tussen een bedrijf en een overheid buiten de rechter om, met name wanneer een bedrijf de (lokale) overheid aansprakelijk stelt bij wet- en regelgeving die het bedrijf hinderen bij de vestiging of handel in Europese regio’s (InvestorState Dispute Settlement (ISDS) - clausule).
TTIP in het algemeen en de ISDS clausule in het bijzonder een bedreiging kan vormen voor de lokale democratie in Gelderland en schadelijk kan zijn voor lokale regels omtrent sociale normen, milieu, economie, gezondheid, landbouw, intellectueel eigendom en cultuur. Ook de provincie Gelderland zou zich daar tegen moeten uitspreken.
GroenLinks: Maak een integraal klimaatprogramma
De rechtbank in Den Haag heeft op 24 juni beslist dat de Nederlandse Staat meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen (zoals CO2, methaan, lachgas) in Nederland te verminderen en de Staat ervoor moet zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2020 ten minste 25% lager is dan in 1990.
GroenLinks wil dat Urgenda of andere onafhankelijke experts uitnodigen voor een beeldvormende sessie met GS en PS waarin de mogelijkheden van de provincie om verdergaande stappen te zetten tegen klimaatverandering op de agenda staan en vervolgens binnen een half jaar na deze sessie aan PS een Statennotitie voor te leggen waarin de mogelijkheden van de provincie om verdergaande stappen te zetten uiteen zijn gezet, waarbij nadrukkelijk wordt gekeken naar het opnieuw opzetten van een integraal klimaatprogramma.
GroenLinks: Doelstellingen op energietransitie en het klimaat moeten gehaald worden!
Energietransitie en de klimaatdoelstellingen behoren wat GroenLinks betreft tot de belangrijkste onderwerpen en verantwoordelijkheden van het provinciale beleid. Nog vlak voor de Statenverkiezingen ondertekende ook Gedeputeerde Staten het breed gedragen Gelders Energieakkoord. De provincie heeft een doel gesteld van 14% duurzame energie in 2020, waarvan ruim 230 MW door middel van windenergie. In de vorige commissievergadering heeft de gedeputeerde aangegeven dat dit jaar de doelstellingen voor wat betreft duurzame energie al niet gehaald worden. Tevens constateerde GroenLinks dat het gereserveerde budget vanuit de investeringsopgave, 80miljoen, zeer waarschijnlijk niet toereikend zal zijn om de doelstellingen uit het energie akkoord te behalen. Dit is bevestigd door de Rekenkamer.
GroenLinks: Geef cultuurbeleid meer body
GroenLinks heeft met medeleven en zorgen de noodkreet vanuit de culturele sector van maart 2015 aangehoord. Museumpark Orientalis geeft aan het niet lang meer te redden en dreigt failliet te gaan, daarnaast luidden ook het Valkhof museum, Kwatta, Gelders erfgoed, en vele anderen de noodklok, en zeggen niet op deze wijze door te kunnen. Gedeputeerde Meijers stelde bij haar installatie dat de Gelderse cultuur het visitekaartje van onze provincie is. Laten we het dan ook op die manier behandelen. Het collegeakkoord heet treffend 'Ruimte voor Gelderland', de onlangs verschenen brief van Bussemaker met daarin haar visie over cultuur voor de komende periode heet 'ruimte voor cultuur'. Laten we dit als een teken zien en tijdens de behandeling van de begroting aankomende herfst, evenals het bepalen van het cultuurbeleid 2017-2020, ook eindelijk de ademruimte geven aan de cultuursector die ze na al dat getender en de zware focus op ondernemerschap van de laatste jaren, wel verdiend hebben. Daarnaast lijkt het GroenLinks ook tijd om de Basisinfrastructuur onder de loep te nemen.
GroenLinks: Jeugdzorg heeft nog steeds onze aandacht nodig
De Staten hebben op 11 en 12 november 2014 uitgesproken dat wij nu nog niet kunnen bepalen of en welk bedrag noodzakelijk is voor transformatie en innovatie van de jeugdzorg. Aan de hand van de evaluatie begin 2015 zullen we indien nodig de hoogte van dit bedrag vaststellen. GroenLinks wil dat er een aanvullend onderzoek gedaan wordt naar de behoeften van de gemeenten en een voorstel uit te werken hoe gemeenten op een eenvoudige en doeltreffende manier ondersteund kunnen worden bij de transformatie bij gemeenten en transitieregio’s ideeën op te halen hoe de ondersteuning vorm gegeven zou kunnen worden om in de eerstvolgende Statenvergadering deze voorstellen voor te leggen.
GroenLinks: Geef bij mobiliteit prioriteit aan drie OV-projecten
GroenLinks blijft van mening dat er meer focus zou moeten liggen op openbaar vervoer en de fiets. Maar er liggen in de Voorjaarsnota slechts een beperkt aantal beschikbaarstellingen voor. Goed openbaar vervoer is natuurlijk van wezenlijk belang voor de provincie en daarom houden we het college hierop graag scherp.
Over het eerste ov-project waarvoor ons wordt gevraagd om 50.000 euro beschikbaar te stellen, zijn we nog wat sceptisch. Het gaat om de versnelling van de busverbinding tussen Apeldoorn en Arnhem. Voor vijf minuutjes reistijdwinst wordt, naast aanpassingen aan kruispunten en stoplichten ten gunste van de bus, een wezenlijk aantal haltes op de lijn opgeofferd. Dit komt de toegankelijkheid van de lijn niet ten goede.
Het tweede ov-project waar we het over willen hebben is de Maaslijn. In januari heeft Provinciale Staten een motie van GroenLinks aangenomen met de titel 'Voorkom verdere vertraging van de Maaslijn'. Wij vinden het buitengewoon spijtig dat de motie niet is uitgevoerd, zeker ook gezien het feit dat Arriva in zijn vervoersplan voor de periode van 2016 tot 2031 heeft aangegeven een intercity Nijmegen-Maastricht in te willen leggen zodra de verdubbeling en elektrificatie een feit is.
Het derde ov-project is van wezenlijk belang voor de Achterhoek. Dan gaat het over de noodzakelijke verbeteringen aan de spoorlijn Arnhem-Winterswijk om een snellere en robuustere dienstregeling mogelijk te maken. Voor goed openbaar vervoer in deze krimpregio mag best geld uitgetrokken worden, bijvoorbeeld een wezenlijk deel van de 100 miljoen euro die tijdens deze coalitieperiode bestemd is voor mobiliteit.
GroenLinks: Structuurvisie Waalweelde West pas op de plaats
GroenLinks hecht aan wetenschappelijke onderbouwing van de noodzaak voor een geul bij Varik Heesselt. Het lijkt er op dat de natuur het onderspit delft. Economische voorspoed schijnt te winnen. Ook zet GroenLinks vraagtekens bij het getal 18.000 m3. Is dat nu echt zeker? Volgens GroenLinks nog helemaal niet. Wordt er een besluit genomen, zodat het waterschap haar dijkversterkingsprogramma kan starten? Beter wachten tot na het debat in de Kamer, ook met het besluit over WaalWeelde West. Daarom stemt GroenLinks in dit stadium niet in met de Structuurvisie Waalweelde West.
GroenLinks: Programma Sterk Bestuur te veel top down benaderd
GroenLinks geeft aan dat onder mensen het beeld leefde dat de commissie al een bepaald doel voor ogen had. Herindeling mag nooit onder druk plaatsvinden bijvoorbeeld door een bepaalde financiële prikkel.