Op locatie van het BIT werden we gastvrij ontvangen door de CEO van Energie voor Elkaar, Valentijn Kleijnen. Hier kregen we een korte presentatie over de werkzaamheden van het Edese Warmtebedrijf. Energie voor Elkaar is een bedrijf dat zich richt op een haalbare en betaalbare versnelling van de energietransitie waarbij met name ingezet wordt op slimme groene warmtenetten. Ze leveren warmte uit beschikbare of te ontwikkelen lokale warmtebronnen en zetten dat weer in voor het Edese warmtenet waarmee al 21.000 woningen voorzien kunnen worden van ruimteverwarming en warm kraanwater.
Een van die warmtebronnen is het Datacenter BIT. In aanwezigheid van Jan van der Meer, gedeputeerde van de Provincie Gelderland en wethouder Arnold Versteeg van de gemeente Ede, werd eerder op de dag een overeenkomst getekend tussen BIT en Warmtebedrijf Ede voor de restwarmtelevering van BIT aan het Edese slimme groene warmtenet. De restwarmte van BIT wordt nu benut voor een energie-efficiënter Ede, in plaats van deze op niet-duurzame wijze weg te koelen. Het warmtenet heeft er nu dus een duurzame warmtebron bij en dat maakt het net nog groener en robuuster. Hiermee kunnen namelijk circa 1.000 extra woningen straks verwarmd worden.
Na de presentatie kregen we een rondleiding van Wido Potters, manager support en sales van BIT, door het Datacenter. BIT is een zakelijke internet serviceprovider die aan kwaliteitsbewuste organisaties de ruggengraat voor hun IT- en internet-infrastructuur levert en nu dus ook restwarmte levert aan het Edese warmtenet. Het restproduct van BIT is warmte. Om dit weg te koelen waren eerder energie-intensieve en onderhoudsgevoelige vormen van datacenterkoeling nodig. Nu warmt deze restwarmte water op, dat met een warmtepomp verder wordt opgewarmd, zodat het geschikt is voor het warmtenet. BIT levert haar restwarmte nu aan het warmtenet en krijgt koeling daarvoor terug.
Afsluitend werd nog naar een in aanbouw zijnde hybride installatie gegaan. De hybride installatie is een fundamenteel onderdeel van het warmtenet en vormt de aardgasvrije, duurzame basis. Zij maakt gebruik van een combinatie van warmtebronnen. Denk aan warmtepompen, zonne-energie, biogrondstoffen of aardwarmte. De hybride installatie is nodig om onverwachte pieken op te vangen en als back-up te fungeren. Voor 100% gegarandeerde levering. Ook als het extra koud is buiten en ook als er onderhoud wordt gepleegd aan de andere warmtebronnen van het Slim Groen Warmtenet.