Klimaatadaptatie houdt in dat we ons voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering, iets wat hoognodig is. Zo bleek uit het meest recente rapport van het IPCC dat zelfs als we de klimaatdoelen van Parijs halen ons nog een omslag wacht die niet te vergelijken is met enige ervaring uit het verleden. De gevolgen zijn nu al te zien, de westkust van Canada staat in brand, gletsjers in Alaska storten in, Pakistan vecht met onleefbare temperaturen, Limburg staat blank. Ook hier in Gelderland voelen we de effecten: drie jaren droogte, bizarre momenten van hitte, en ongekende stortbuien. De urgentie van de klimaatverandering vraagt om snel en doortastend optreden.

Actie is geboden, en twee weken geleden spraken Provinciale Staten dan ook over een actieplan klimaatadaptatie. Dat plan heeft twee focussen, het aanpassen van het Gelderse bodem en watersysteem vanuit een klimaatadaptief perspectief, en klimaatadaptief bouwen in Gelderland met daarbij het verminderen van hittestress. De eerste focus zal veel vragen van de provincie; bij de tweede focus lijkt de provincie misschien geen rol te hebben, maar de gemeenten die daar over gaan zullen juist provinciale hulp nodig hebben.

Een goed begin is het halve werk, en het klimaatadaptatieplan is dat. Na vragen bij het actieplan van GroenLinks-statenlid Paul Smits, zei de Gedeputeerde toe om voor heel Gelderland een visie Gelderland 2120 te gaan laten uitwerken; zo’n visie inspireert en geeft richting. Zo kunnen we met een blik op de toekomst ook toekomstbestendige oplossingen vinden voor het vasthouden van water, en onze Gelderse ecosystemen zo goed als het kan gezond houden.