De gevolgen van klimaatverandering zien we ook hier in Nederland al, met toenemende hittestress, meer natuurbranden, droogte en overstromingen. De klimaatcrisis is nu. En de nieuwe klimaatscenario's van het KNMI laten zien dat de effecten alleen maar toe zullen nemen. Om hierop voorbereid te zijn, heeft de provincie de ambitie om in 2050 klimaatbestendig te zijn.  

De nieuwe scenario's geven ons een beter beeld van klimaatrisico's en stellen ons in staat om verder in de toekomst te kijken. Het college moet die gebruiken om ons voor te bereiden op klimaatbestendigheid in 2100 en 2150. Bestaand beleid dient herzien en aangescherpt te worden: Gaat het College de klimaat-adaptatie paragraaf in de omgevingsverordening nu herzien, zodat gemeenten keuzes kunnen maken die passen bij de projecties van het KNMI? 

Ook overstromingsgevaar roept opnieuw vragen op over lopende projecten rondom Gelderse rivieren. Gaat er nu ook bijgestuurd worden op het project in uiterwaardengebied Meinerswijk, Arnhem waar woningbouw op stadsblokken en de aanleg van een geul plaats zouden vinden? En zoekt GS de samenwerking met de waterschappen op om plannen samen klimaatbestendig te maken? 

Onze keuzes van vandaag bepalen de risico's waar huidige en toekomstige generaties mee te maken krijgen. Beleid en planning moeten daarom in lijn gebracht worden met de scenario's om goed voorbereid te zijn op de risico's die ons te wachten staan.