• bos- en natuurcompensatieregeling • stiltegebieden • vliegveld Teuge • hernieuwbare energie • wandelnetwerk
Het doel van de Omgevingsvisie is het bevorderen van de samenhang van al het beleid voor de fysieke leefomgeving. Hierin moeten de gewenste ontwikkelingen over de ruimtelijke ordening, maar ook over de waterkwaliteit en -veiligheid, de bereikbaarheid, de economische ontwikkeling, de natuur en het milieu, inclusief de sociale gevolgen daarvan opgenomen zijn, gekoppeld aan een integrale langetermijnvisie. Ook moet in de omgevingsvisie de sturingsfilosofie van de provincie, de eigen rol van de Staten bij de realisatie van die visie en wat we van anderen verwachten duidelijk zijn opgenomen.
Deze omgevingsvisie heeft onvoldoende input voor een langetermijnvisie. De langetermijnvisie op een aantal thema’s waaronder Landbouw, Natuur, Duurzame energie, klimaat en Containeroverslag locaties zijn voorbeelden die verder ontwikkeld moeten worden.
Deze omgevingsvisie legt ook de ambities voor het Gelders Natuurnetwerk vast. Dit onderdeel vindt GroenLinks teleurstellend. Eerdere plannen voor natuurgebieden en waardevolle verbindingen daartussen zijn geschrapt. Het is alsof Henk Bleker nog altijd staatssecretaris is… Het Planbureau voor de Leefomgeving en de Commissie voor de Milieueffectrapportage geven helder aan dat Gelderland hierdoor waarschijnlijk niet in staat is om bedreigde soorten voldoende bescherming te bieden. GroenLinks kan dit onderdeel van de Omgevingsvisie dan ook niet steunen.
De Richtlijn provinciaal bos- en natuurcompensatieregeling komt niet meer terug in deze omgevingsvisie. Natuur wat buiten de GNN of Natura 2000 valt, en dat is meer dan 10.000 ha., komt in een grijze onduidelijke bestemming en beheer. Hiervoor hebben wij dan ook een amendement ingediend voor het behoud van de provinciale richtlijn bos- en natuurcompensatieregeling. Gelukkig heeft de Staten dit amendement overgenomen.
De Provincie laat in de omgevingsvisie de aanwijzing van de acht stiltegebieden vervallen. Ook de stiltebeleidsgebieden komen niet in het nieuwe beleid terug. De gevolgen van afschaffing zijn niet onderzocht, maar het zal duidelijk zijn dat niet alleen meer geluid wordt toegestaan in de huidige stiltegebieden, maar dat ook aangrenzende gebieden worden aangetast. Dat het handhaven van de regels moeilijk te realiseren is, mag in onze visie geen reden zijn om het grote goed van stiltegebieden dan maar op te geven. Het amendement ‘Stiltegebieden’ wat wij daarvoor ingediend hebben met andere partijen heeft in de Staten een meerderheid gekregen.
Voor de stiltegebieden en luchthavens die van regionale betekenis zijn moeten volgens de Omgevingswet regels gesteld worden in de omgevingsverordening. Door eventuele uitbreiding van het vliegverkeer van Schiphol naar Lelystad maken wij ons zorgen dat er ook vliegverkeer doorschuift van Lelystad naar vliegveld Teuge. Door deze verschuiving naar Teuge zal geluidhinder toenemen. Om dit in de toekomst te voorkomen hebben wij samen met de CU een amendement ‘Vliegveld Teuge’ ingediend wat door de Staten is overgenomen.
De energietransitie staat in de omgevingsvisie op zich goed beschreven. GroenLinks mist echter nog de urgentie (snelheid en belang om de doelen te realiseren) en mogelijkheid van inzet van het ruimtelijk instrumentarium, zoals het aanwijzen van gebieden voor andere energieopties dan wind. De geformuleerde energie-ambitie is een duidelijke wens vanuit de Staten. Dat maakt het tot een belangrijk onderdeel van de hoofddoelen van de omgevingsvisie. Om die reden zou de geformuleerde ambitie ook op die plek toegevoegd kunnen worden. Door hernieuwbare energieambitie expliciet daar op te nemen geef je als provincie aan dat je hiermee het besef hebt dat het geen sinecure is om de doelen te gaan realiseren én dat je de Gelderse burger voorbereidt op de landschappelijke verandering. Als we niet willen dat Gelderland geheel volgebouwd gaat worden met grote windmolens, zoals in delen van Flevoland, zullen we wel voor andere vormen van energie ruimte moeten gaan reserveren. Het amendement ‘Hernieuwbare energie’ heeft in de Staten een meerderheid behaald
In deze omgevingsvisie wordt echter slechts uitgegaan van twee provinciale hoofddoelen
1. Duurzame economische structuur
2. Het borgen van de kwaliteit en veiligheid
Aan deze hoofddoelen zouden naar onze mening nog drie thema’s toegevoegd moeten worden, nl:
3. Hernieuwbare energie
4. Duurzame economie
5. Sociale componenten
Het sociale thema ontbreekt volledig in de omgevingsvisie.
GroenLinks is voorstander van een grondgebonden veehouderij. Wij willen geen megastallen maar een duurzame landbouw. In de voorliggende omgevingsvisie is niets geregeld rond het thema landbouw. Daarom hebben we ons aan bij het amendement van het CDA over de niet-grondgebonden veehouderij dat door de Staten ook is besloten. Tot uiterlijk 1 januari 2016, dan wel een eerder moment van aanpassing van de Omgevingsverordening, blijven de bouwblokregiems gelden die in het kader van de Reconstructie van kracht zijn geworden. Uiterlijk 1 januari 2016 worden gemeenten in de provinciale Omgevingsverordening de mogelijkheid geboden tot het toepassen van een nieuw regionaal (of eventueel provinciaal) beoordelingssysteem. De aanpassing van de Omgevingsverordening wordt gebaseerd op de beschikbaar gekomen beoordelingssystemen. Daarbij zal rekening worden gehouden met eventuele nieuwe landelijke regelgeving over het kunnen beperken van dieraantallen op provinciaal en gemeentelijk niveau.
Voor langzaam verkeer voetgangers en wandelaars is helemaal niets opgenomen. Het amendement ‘Wandelnetwerk’ wat samen met de PvdA hebben ingediend en ook een meerderheid in de Staten heeft gekregen geeft een goed toekomstperspectief.
Er zijn ook nieuwe onderwerpen wat nader uitgewerkt dient te worden zoals:
· Kwaliteitsateliers en Gebiedenatlas
· Gelderse ladder voor duurzaam ruimtegebrek
· Actieplan leegstand en transformatie
· Voorwaardelijke ontwikkeling landbouw
Er zijn een groot aantal thema’s, zoals woningbouw en grootschalige detailhandel, waar duidelijke richtlijnen voor zijn opgenomen, maar een groot aantal majeure thema’s moeten nog worden doorontwikkeld.
Er is verder een onbalans tussen zekerheid en dynamiek, bescherming van verworven recht en vermijding van risico’s. De hang naar zekerheden in de samenleving is groot, ook waar deze niet op voorhand gegeven kan worden, kunnen we als Staten wel een visie en een richting geven. Maatschappelijke trends en nieuwe opgaven zullen ons bereiken en dat zullen we ook in de nieuwe omgevingsvisie moeten meenemen.
Verder heeft GroenLinks nog diverse andere amendementen en moties gesteund in de Statenvergadering o.a. de motie van het CDA over Schaliegas waarin wordt gesteld om voor de komende 10 jaar geen medewerking te verlenen aan (proef)boringen naar schaliegas in Gelderland. Eigenaardig is wel dat een eerdere motie van GroenLinks over schaliegas in de Statenvergadering van 20 maart 2013 en in de Staten is aangenomen niet op steun van het CDA kon rekenen.