Inclusiviteit omvat zowel zichtbare als onzichtbare aspecten. Naast het overbruggen van zichtbare beperkingen en verschillen, is het ook belangrijk om vooroordelen en stereotypen aan te pakken. In december reageerde fractievolger Paul Smits namens de fractie op de uitgangspuntennotitie Leefbaarheid en Inclusie. Deze wordt de komende maanden vertaald naar een meerjarig uitvoeringsprogramma.

 

Wij vroegen de gedeputeerde onder andere om:

- Meer onderzoek te doen, waarom mensen lokaal niet mee doen in hun wijk of dorp.

- Basisinkomen mee te nemen als een innovatieve manier om armoede te voorkomen.

- Als Provincie meer te doen om bias en stereotypering te herkennen en zo verbondenheid tussen groepen mensen te verbeteren.

Dat laatste punt kwam afgelopen najaar ook al aan de orde bij de behandeling van het beleidsplan Arbeidsmarkt en Onderwijs. Statenlid Maïta van der Mark maakte zich namens GroenLinks sterk om een diversiteitsscan op te nemen in dit beleid, om te voorkomen dat we onbedoeld en onbewust bepaalde groepen mensen niet meenemen in de verdere uitvoering.

 

Het uitvoeringsprogramma Leefbaarheid komt terug in juni en inclusie is het thema van het eerste kennisatelier binnen het Arbeidsmarktbeleid. De fractie blijft mogelijkheden zoeken om de provincie een spiegel voor te houden, en volgt het onderwerp nauwlettend.